Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει και σήμερα στα πρωτοσέλιδά του θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, τη σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης, υπό το φως και της συνεδρίασης του Εθνικού χθες και των γνωμοδοτήσεων για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφορά γίνεται, μεταξύ άλλων, στο φόνο στη Δερύνεια, στην εξόφληση του ELA από την Τράπεζα Κύπρου και στη δικοινοτική εκδήλωση στο γήπεδο της Τσιετίν Καγιά.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Διεθνείς γνωματεύσεις θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία” γράφει ότι με βάση γνωματεύσεις που έλαβε η Κυβέρνηση, δεν επηρεάζεται η συνέχιση της ΚΔ και δεν έχει καμία σχέση η σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης με την ήδη αναγνωρισμένη ΚΔ. Αλλού προβάλλει το λεπτομερές ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για τους χάρτες που κατατέθηκαν κατά καιρούς σε όλες τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Επίσης η “Α” αναφέρεται σε έρευνα του Alpha Κύπρου, με βάση την οποία το 61,2% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.

“Κλειδώνουν οι αποστολές που θα βρεθούν στη Γενεύη” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “Η Σημερινή” που γράφει ότι ο ΠτΔ αναχωρεί με 36μελή συνοδεία για την Γενεύη και ότι πραγματοποιούνται πυρετώδεις διεργασίες για προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης. Αλλού γράφει πως ξεκινά από σήμερα τριήμερο ψύχους με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Επίσης η “Σ” αναφέρει πως μετά τη δημιουργία της μητρικής Τράπεζας Κύπρου Holdings στην Ιρλανδία θα υπάρχουν πέντε επόπτες ενώ αναφορά γίνεται και στην εξόφληση του ΕLA.

Υπό τον τίτλο “Πόλεμος με γνωματεύσεις” στεγάζει το κύριό του θέμα “Ο Φιλελεύθερος” που αναφέρει ότι με άποψη ειδικών για ΚΔ και με επιστολή προς ΟΗΕ και ΕΕ υπό μάλης πάει ο ΠτΔ στη Γενεύη και ότι ενημέρωσε για το καθεστώς παρουσίας του στη Γενεύη. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Πυροσβεστική δεν διαθέτει τα μέσα για να θέσει υπό έλεγχο ενδεχόμενη φωτιά στα ανοικτά και ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΚΣΕΔ και ΠΥ. Αλλού ο “Φ” αναφέρεται στην εξόφληση του ELA από την Τράπεζα Κύπρου και τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Λονδίνο.

Η “Χαραυγή” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Γνωμοδοτήσεις στη βαλίτσα έχει ο Πρόεδρος” αναφέρει ότι με βάση γνωματεύσεις δεν επηρεάζεται η συνέχιση της ΚΔ και ότι στη διεθνή διάσκεψη παραμένει αναγνωρισμένη. Αλλού αναφέρει ότι δεκάδες οργανώσεις και φορείς και από τις δύο κοινότητες καλούν σε δικοινοτικό συναπάντημα στις 10 Ιανουαρίου. Επίσης η “Χ” γράφει ότι παρουσιάζονται τριγμοί στο χώρο του θεάτρου από το σχέδιο Θυμέλη του ΘΟΚ για τις επιχορηγήσεις και ότι θεατρικά σχήματα αντιδρούν για την αισθητή μείωσης της χορηγίας.

“Τελευταίο εμπόδιο πριν τη συνάντηση της Γενεύης” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” που αναφέρει ότι ο ΠτΔ απέστειλε επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ για το στάτους του στη Γενεύη ως Πρόεδρος της ΚΔ και ηγέτης της ε/κ κοινότητας και ότι οι ηγέτες των κομμάτων ενημερώθηκαν αλλά οι περισσότεροι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου ξόφλησε πλήρως τον ΕΛΑ και ετοιμάζεται για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αλλού αναφορά γίνεται στο φόνο στης Δερύνεια και στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των καταζητούμενων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Γνώμη” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Μάχη δελφίνων για την προεδρική καρέκλα” αναφέρει πως κορυφώνονται οι προσπάθειες για το Κυπριακό με το μάτι στις προεδρικές και ότι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Τορναρίτης ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση για το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης. Αλλού αναφέρει ότι 130 και πλέον οργανώσεις θα λάβουν μέρος στην δικοινοτική εκδήλωση της 10ης Ιανουαρίου. Επίσης η “Γ” προβάλλει το ημερολόγιο της συντεχνίας των δασκάλων στα κατεχόμενα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Το “Κυπριακό Ποντίκι” τιτλοφορεί το κύριό του θέμα “Ξυπόλητος στ’ αγκάθια” και γράφει ότι ο ΠτΔ πάει στη Γενεύη χωρίς σχέδιο Α και Β και ότι το Εθνικό Συμβούλιο τον συνοδεύει αλλά με διαφωνίες για τους χειρισμούς του. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές του σελίδες αναφέρεται σε έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα λόγω φορολόγησης. Επίσης προβάλλει τα στοιχεία της JCC για τα ποσά που δαπάνησαν οι Ε/κ στα κατεχόμενα και ότι μεγάλο ποσό δαπανήθηκε για διαμονή σε ξενοδοχεία και στα καζίνο.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Τhe Cyprus Weekly” στο κύριό της θέμα αναφέρεται στις συνομιλίες στη Γενεύη και γράφει πως υπάρχει πίεση για να βρεθεί διέξοδος ωστόσο το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο. Αλλού αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας και τι προβλέπεται στο ΓεΣΥ. Επίσης αναφέρει ότι η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για σύλληψη των καταζητούμενων για το φόνο στη Δερύνεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: