Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό και οι προσδοκίες, οι διεργασίες και οι ζυμώσεις γύρω από αυτές κυριαρχούν στον κυριακάτικο Τύπο.Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, θέματα όπως οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις έρευνες για τα αποχετευτικά Λάρνακας και Λευκωσίας, την πτώση της θερμοκρασίας και την προσπάθεια της Βουλής να περιορίσει τις πολλαπλές συντάξεις.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Στον παλμό της Γενεύης» γράφει στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα ότι ξεκινούν οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην ιστορία του Κυπριακού και προβάλλει μεταξύ άλλων τις δηλώσεις χθες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το όποιο ενδεχόμενο καθώς και στο γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν ξεκαθαρίζει αν θα μεταβεί ο ίδιος στη Γενεύη και ότι προσπαθούν να τον πείσουν ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός. Αλλού η «Α» αναφέρεται σε συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας στις εσωτερικές της σελίδες στην οποία αναλύει την πρόταση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών , απαντά στις ανησυχίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων για το οικονομικό σκέλος της, ενώ αναφέρεται και στις άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην εκπαίδευση για το 2017. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη της Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία μιλάει για σημαντικά νομοθετήματα κυρίως κοινωνικής πρόνοιας που είναι στα σκαριά.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Φόρμουλα με εγγυήτριες δυνάμεις» και θέτει το ερώτημα αν θα είναι μια νέα Ζυρίχη ή μήπως τελικά δεν θα τελειώσει τίποτα στη Γενεύη και γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να αποφύγουν ναυάγιο, να κρατήσουν τη διαδικασία ανοιχτή και να λειτουργήσουν με επιτροπές τεχνοκρατών και συνέχιση διαδικασίας με παράλληλη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι πέρασαν επτά χρόνια χωρίς τον Άντη Χατζηκωστή και κάνει λόγο για ένα μοναδικό πρότυπο δημόσιου ανθρώπου, που επανεγκαθιστούσε την ηθική, ως επιτέλεση ήθους, στον δημόσιο βίο, ορθώνοντας το λελογισμένο «πάθος» της διακριτικότητας απέναντι στη συμπεριφορική αμετροέπεια. Αλλού επικαλείται έγκυρες πηγές και γράφει ότι «φιλικές παραινέσεις» μέχρι και απειλές έχουν δεχθεί όργανα των εποπτικών αρχών αρμόδια για τη διερεύνηση των δύο ποινικών υποθέσεων για τα αποχετευτικά της Λάρνακας και της Λευκωσίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σε ναρκοπέδιο η Ασφάλεια» γράφει ότι πολλά και διαφορετικά σενάρια, φόρμουλες και ιδέες διαμορφώνονται για το κεφάλαιο της Ασφάλειας στο παρασκήνιο ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που θα συγκληθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ΗΕ έχοντας την πλήρη εικόνα των θέσεων που παρουσιάζονται από όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρούν να διαδραματίσουν «υποβοηθητικό ρόλο». Αλλού προβάλλει συνέντευξη του προέδρου του τ/κ επιμελητηρίου Φίκρι Τόρος στις οικονομικές του σελίδες, ο οποίος λέει μεταξύ άλλων ότι θα διπλασιαστεί το ΑΕΠ της επανενωμένης Κύπρου μετά από την επίλυση του Κυπριακού και ότι η τ/κ οικονομία είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι τρόπους περιορισμού των πολλαπλών συντάξεων θα αναζητήσει προσεχώς η Βουλή, επιχειρώντας την άρση μιας στρέβλωσης που ευνοεί πρώην αξιωματούχους του δημοσίου.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ώρα Γενεύης ώρα της Κύπρου και του λαού» ότι έτοιμη να αντιμετωπίσει το όποιο ενδεχόμενο στη Γενεύη δηλώνει η ε/κ πλευρά, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως στόχος είναι ένα θετικό αποτέλεσμα. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει για επιθέσεις του εθνικισμού σε βάρος Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών και προβάλει δηλώσεις του ΓΓ της συντεχνίας του Τ/κ δασκάλων KTOS σύμφωνα με τον οποίο η συντεχνία της οποίας ηγείται γίνεται στόχος γιατί παλεύει για την ειρήνη στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές και τσουχτερό κρύο λόγω πτώσης της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι αύριο Δεύτερα.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Πολλές οι ελπίδες αλλά με εντεινόμενη προσοχή» γράφει ότι η οι δύο Κύπριοι ηγέτες και οι συνοδείες τους αναχωρούν για τη Γενεύη σήμερα για τις κρίσιμες συνομιλίες πάνω στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και παρόλο που διεθνείς παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία για θετικές εξελίξεις συνεχίζουν να υφίστανται ορισμένες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών κάτω από την επιφάνεια. Αλλού γράφει ότι μεγάλο μέρος της Πάφου παραμένει υπό κατασκευή πριν την επίσημη τελετή έναρξης της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2017 που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα και ότι ο Φαίδωνας Φαίδωνος διαβεβαίωσε ότι όλα τα έργα που σχετίζονται με την τελετή έναρξης θα παραδοθούν έγκαιρα και πριν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σε άλλο θέμα και σε λεζάντα κάτω από φωτογραφία με δύο παιδιά που παίζουν στο χιόνι η “SM” γράφει ότι η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση σήμερα και αύριο και να αυξηθεί λίγο την Τρίτη.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις για τους πολίτες» και προβάλλει τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς το αποτέλεσμα που αναμένεται να επιφέρουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με μόνο 12% του δείγματος των ερωτηθέντων να δηλώνει αισιόδοξο. Αλλού επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για όλα τα θέματα και για το εδαφικό αν και οι δύο πλευρές αφήνουν να διαφανεί πως η συμφωνία είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από φωτογραφία που δείχνει τα μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη γράφει για τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Τουρκία και προσθέτει ότι ο Ερντογάν προχωρά σε παράδοξες συμμαχίες που θα του προσδώσουν, μέσω της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος περισσότερες εξουσίες.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Ανοικτό πάρε – δώσε» γράφει ότι με συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στην οποία θα τεθεί ενώπιον τους ο δομημένος κατάλογος διαφωνιών που ετοίμασαν οι διαπραγματευτές αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό. Αλλού προβάλλει ανάλυση του Προέδρου του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Άριστου Αριστοτέλους στις εσωτερικές της σελίδες για το πως θα εξελιχθεί κατάσταση στην Τουρκία το 2017 και για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη της νομικού ισλαμολογόγου Αρετής Δημοσθένους η οποί μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι υποταγή στον εχθρό.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: