H επισκόπηση του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης: Τα πρωτοσέλιδα ων εφημερίδων




Οι διεργασίες των τεχνοκρατών στην Ελβετία, κατά τις οποίες τίθεται το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε συνέχεια της Διάσκεψης για την Κύπρο της περασμένης εβδομάδας, οι θέσεις Λαβροφ για εγγυήσεις αλλά και η τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς σε πτυχές της διαπραγμάτευσης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η τοποθέτηση των κομμάτων έναντι της έκκλησης του Προέδρου για «ανακωχή», η εκδίκαση του τετραπλού φονικού της Αγίας Νάπας, η παραίτηση Ρος από την Τράπεζα Κύπρου ενόψει της ανάληψης χαρτοφυλακίου στην Κυβέρνηση Τραμπ και η φυλάκιση καθηγητή για σχέση με ανήλικη μαθήτρια.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Είπαν όχι στον Πρόεδρο για ανακωχή και ενότητα», γράφει ότι στο κενό έπεσε από την απορριπτική αντιπολίτευση η προχθεσινή έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανακωχή και ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φορτικά τον τελευταίο καιρό η τουρκική πλευρά επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να δεχτεί μία περίοδο για τους Τουρκοκύπριους και δύο περιόδους για τους Ελληνοκύπριους. Επίσης, γράφει ότι έκλεισε η πρεσβεία στις Βρυξέλλες και διορίζεται επιτετραμμένος ενώ οι υπηρεσίες που πρόσφεραν οι Βρυξέλλες μεταφέρονται στη Χάγη.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Καταγράφουν θέσεις στο Μον Πελεράν» και γράφει ότι οι συνομιλίες αποτελούν συνέχεια της Διάσκεψης της Γενεύης, ενώ η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη από τις τρεις των τεχνοκρατών για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκτός Τράπεζας Κύπρου μένει ο Γουϊλμπουρ Ρος, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Υπουργού Εμπορίου στην Κυβέρνηση Τραμπ. Επίσης, αναφέρει ότι ξεκίνησε η δίκη για το φονικό της Αγίας Νάπας.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει ως τίτλο στο κύριο θέμα του «Πτήσεις χαμηλών προσδοκιών» και γράφει ότι οι εντατικές διεργασίες που άρχισαν χθες στο Μοντ Πελεράν στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός εγγράφου εργασίας, αλλά σε καμιά περίπτωση διεξάγεται οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση από τους τεχνοκράτες. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι την έκδοση Βρετανίδας η οποία καταζητείτο για απαγωγή των παιδιών της αποφάσισε τελεσίδικα το Εφετείο, σημειώνοντας ότι απειλούσε να σκοτώσει τα νήλικα και να αυτοκτονήσει. Ακόμη γράφει ότι βλάβη σε γραμμή της ΑΗΚ έφερε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και εξασφαλίστηκαν 15 MW από τα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο πρώτο θέμα της, με τίτλο «Αξιοποίηση Ρωσίας και Σ. Ασφαλείας» ότι οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δυο τριών χωρών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρρόφ. Αλλού γράφει για πειράματα στα σχολεία και ψήφιση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης καθώς και για ταη διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης από ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Επίσης αναφέρει ότι πάσχει η προκήρυξη θέσεων στην Αστυνομία, σημειώνοντας ότι απέκλεισαν 135 ειδικούς αστυνομικούς από το να διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” , με τίτλο “Satellite talks get underway” γράφει ότι οι συνομιλίες των απεσταλμένων στο Μον Πελεράν είναι σε εξέλιξη, με την ομάδα εργασίας των τεχνοκρατών να ολοκληρώνουν την πρώτη ημέρα της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καθηγητής από τη Λευκωσία καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης μαθήτριας. Επίσης γράφει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα συζητηθεί πιθανώς η αποχώρηση του Γουϊλμπουρ Ρος.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: