Γρηγόρης Λαμπράκης, η ζωή ενός ειρηνιστή από την ιστορικό Εύη Γκοτζαρίδη




Η ιστορικός Εύη Γκοτζαρίδη, συγγραφέας του βιβλίου για τον Γρηγόρη Λαμπράκη «A Pacifist’s Life and Death», παρουσιάζει την Τετάρτη στην Αθήνα τη δράση του ανεξάρτητου Έλληνα βουλευτή που δολοφονήθηκε το 1963 μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.

Η πολιτική και κοινωνική δράση του Έλληνα φιλειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, πολιτικού, γιατρού, αθλητή, ακτιβιστή θα είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και 7μμ στο κέντρο Athens Centre στο Παγκράτι. Ειδικότερα, η ιστορικός Εύη Γκοτζαρίδη θα αναπτύξει (στα αγγλικά) το θέμα με τίτλο: «When feelings precede thoughts: the blurring of biography and autobiography and the murder of Grigorios Lambrakis in Cold War Greece» (Όταν τα συναισθήματα προηγούνται των σκέψεων: Το θολό πεδίο ανάμεσα στη βιογραφία και την αυτοβιογραφία και η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στην ψυχροπολεμική Ελλάδα».

evigk

Η ίδια έκανε έρευνα στο έργο του μέσα από αρχεία στην Ελλάδα και τη Βρετανία, δημοσιεύματα της εποχής και συναντήσεις με οικείους του, δημοσιογράφους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τότε και ανθρώπους από το περιβάλλον του. Την έρευνα αυτή αποτύπωσε στο βιβλίο A Pacifist’s Life and Death, Grigorios Lambrakis and Greece in the Long Shadow of Civil War που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες (Cambridge Scholars Publishing) και ήδη βρίσκεται σε 100 πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

«Ήμουν 15 ετών όταν είδα την ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά, μια κινηματογραφική μεταφορά της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι περισσότεροι από τους πολύπλοκους ιστορικούς και πολιτικούς υπαινιγμούς μου διέφευγαν. […] Η ταινία έδωσε τροφή στην ανάγκη μου για ένα σημείο αναφοράς, καθώς είμαι μια Ελληνίδα που μεγάλωσα στο κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο περιβάλλον της κοινωνίας του Παρισιού» γράφει η συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου της με το οποίο προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην ξένη βιβλιογραφία για τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το βιβλίο συνδυάζει βιογραφικά και ιστορικά στοιχεία. Εξετάζει τα γεγονότα και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και την πολιτική ευαισθησία του πολιτικού αυτού άντρα, τις σκοτεινές συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η δολοφονία του το Μάη του 1963, τις επιπτώσεις που είχε το γεγονός αυτό στην πολιτική ζωή και το δημοκρατικό έλλειμμα που υπήρχε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ακόμα εξετάζει με ποιο τρόπο η έκβαση του Ψυχρού Πολέμου και η προσπάθεια καταστολής του δικαιολόγησε το φαινόμενο του παρακράτους και των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Μέσα από τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη η έρευνα ρίχνει φως στην περίοδο που προηγήθηκε του καθεστώτος των συνταγματαρχών της χούντας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

evi1
Η Εύη Γκοτζαρίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Παρίσι. Σπούδασε στη Σορβόνη και το διδακτορικό της είναι στην ιστορία της Ιρλανδίας και την πολιτική. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στην Ιρλανδία και στο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλορεντίας (υποτροφία Jean Monnet). Έχει διδάξει Ιστορία σε πανεπιστήμια στο Λονδίνο, το Δουβλίνο, τη Φλορεντία, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Trials of Irish History: Genesis and Evolution of a Reappraisal (εκδ. Routledge). Το A Pacifist’s Life and Death είναι το δεύτερο βιβλίο της.

Πληροφορίες:
Πού; Athens Centre, Αρχιμήδους 48, Παγκράτι, τηλ.: 210 7012268
Πότε; Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, ώρα: 7μμ
Είσοδος: Ελεύθερη

Επικοινωνία με την κ. Γκοτζαρίδη στο email: [email protected]
Facebook: A Pacifist’s Life and Death
Web: http://grigorioslambrakis.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: