Γενική επίθεση των Ιρακινών κατά των τζιχαντιστών με στόχο την απελευθέρωση πόλεων




Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα μια επιχείρηση για την ανακατάληψη πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο δυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα συριακά σύνορα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

«Μια στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις δυτικές περιοχές της επαρχίας αλ Άνμπαρ για να τις απελευθερώσει από το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο Κάσεμ Μοχαμέντι ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της επιχείρησης.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν η 7η μεραρχία του στρατού, μονάδες της αστυνομίας και μαχητές τοπικών φυλών με την υποστήριξη της αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο ίδιος.

Πρώτος στόχος είναι η πόλη Άανα και μετά η Ράουα και η αλ Κάιμ, οι οποίες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του Ιράκ στις όχθες του Ευφράτη.

«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν να προελαύνουν από τη Χαντίθα προς την Άανα», εξήγησε ο Μοχαμέντι.

Η Χαντίθα, που είναι 230 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας αλ Άνμπαρ και βρίσκεται κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της χώρας.

Η πόλη αυτή ήταν στόχος πολλών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές από τον Ιούνιο του 2014, όμως οι τοπικές φυλές κατάφεραν να τις απωθήσουν.

Το 2016 οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν από το ΙΚ μεγάλα τμήματα της επαρχίας αλ Άνμπαρ, μεταξύ αυτών και την πρωτεύουσά της Ραμάντι αλλά και τη Φαλούτζα. Όμως η ασφάλεια σε αυτή τη μεγάλη επαρχία που συνορεύει με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία παραμένει εύθραυστη καθώς οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να έχουν έντονη παρουσία.

Στο μεταξύ ο Στιβ Τάουνσεντ, Αμερικανός διοικητής του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε χθες ότι πλέον ο ιρακινός στρατός και οι υπόλοιπες δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται καλύτερα στη μάχη τους κατά του ΙΚ και φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην εκστρατεία τους για την ανακατάληψη της Μοσούλης, μια επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από 11 εβδομάδες.

05/01/2017 10:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Βαγδάτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: