Ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του δράστη: Λάθος φωτογραφίες του, έδωσαν οι Τούρκοι




Ταυτοποιήθηκαν τα 35 από τα 39 θύματα της επίθεσης αγνώστου μέχρι της στιγμής τρομοκράτη, που αιματοκύλισε νυκτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη όπου γιόρταζαν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Μεταξύ αυτών οι 11 είναι Τούρκοι πολίτες και 24 αλλοδαποί.

Από τους αλλοδαπούς, επτά είναι υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, δύο Ινδοί, ένας Καναδός, ένας Σύρος, μία Ισραηλινή, δύο Τυνήσιοι, τέσσερις Ιρακινοί και ένας Βέλγος υπήκοος. Εικοσιπέντε θύματα είναι άντρες και 14 γυναίκες.

Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για τον δράστη: Από το Τουρκιστάν, μέλος του πλέον σκληρού πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό ισχυρίζονται οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, που έχουν αποτύχει -24 και πλέον ώρες μετά το αιματοκύλισμα, να εντοπίσουν τον δράστη.

Χθες το βράδυ οι φωτογραφίες του άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι φωτογραφίες αυτές του δράστη λήφθηκαν στον έλεγχο του διαβατηρίου κατά την είσοδό του στην Τουρκία. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο εικονιζόμενος στις φωτογραφίες δεν είχε καμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Πρωτοχρονιάς.

Οπως αναφέρει το τουρκικό σάιτ Haberiyakala, η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες δεν απεικονίζει τον δράστη της επίθεσης αλλά έναν υπήκοο από το Καζακστάν. Μάλιστα, ο ίδιος υπέβαλε διαμαρτυρία βλέποντας τη φωτογραφία του να έχει δημοσιευτεί στις πρώτες σελίδες σε όλα τα Μέσα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βλέπουν πίσω από το μακελειό στο νυχτερινό κλαμπ Reina οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. O βασικός ύποπτος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δίνουν οι αρχές κατάγεται από μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Κίνας, ή το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία.

Η αστυνομία εκτιμά ακόμα ότι ο ύποπτος είναι μέλος των τρομοκρατικών ομάδων του Ανατολικού Τουρκεστάν του ISIS, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν το όνομά του ή την ακριβή εθνικότητα.

Στο μεταξύ: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Γιλντιρίμ διέψευσε τη φημολογία ότι ο δράστης της επίθεσης μπήκε στο κλάμπ φορώντας μια στολή Αι Βασίλη.

Η επίθεση θυμίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπατακλάν στο Παρίσι και στο Ορλάντο στις ΗΠΑ. Με αυτά τα χαρακτηριστικά οι υποψίες στρέφονται στην τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι αρχές δεν αποκλείουν την Αλ Κάιντα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Κωνσταντινούπολη μια τρομοκρατική επίθεση στρέφεται σε ένα κλαμπ της εμβέλειας του Ρέινα που είναι σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής και της υψηλής κοινωνίας. Η φήμη του κλαμπ έχει προ ετών ξεπεράσει τα σύνορα της Τουρκίας και οι περισσότεροι που επισκέπτονται την Πόλη θα περάσουν έστω για μια βραδιά από εκεί. Κυρίως η διεθνής τζετ σετ.

Το μακελειό σημειώθηκε ενώ οι αρχές είχαν επιβάλλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους εορτασμούς του ερχομού του Νέου Έτους. Οι δρόμοι προς την πλατεία Ταξίμ ήταν αποκλεισμένοι από νωρίς χθες το απόγευμα όπως και σε άλλα σημεία της πόλης.

Μάλιστα κατά μήκος της παραλιακής οδού, όπου βρίσκεται το κλαμπ, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα τις τελευταίες δύο μέρες. Οι δρόμοι που περνούσαν μπροστά από αστυνομικά τμήματα ήταν αποκλεισμένοι γιατί είχε διαπιστωθεί πως οι βομβιστές του Ντολμάμπαχστε, της τελευταίας πολύνεκρης επίθεσης στην έξοδο του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν αποβιβαστεί δια θαλάσσης σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κλαμπ, στην συνοικία Μπεμπέκ.

Ο δράστης που έφτασε στο κλαμπ με ταξί μπήκε μέσα γαζώνοντας πρώτα έναν αστυνόμο και την ιδιωτική φρουρά του Ρέινα, όπως κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας. Μέσα σε 7 λεπτά έσπειρε τον θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στο κλαμπ. Πολλοί θαμώνες έπεσαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν. Ο δράστης σύμφωνα με μαρτυρίες, παράτησε το αυτόματο όπλο, άλλαξε αμφίεση και κατάφερε να διαφύγει μέσα στο πανικόβλητο πλήθος.

Κι ενώ το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη συνεχίζεται, μια καταγγελία στην οποία ανταποκρίθηκε η αστυνομία άμεσα με ισχυρές δυνάμεις, απέβη άκαρπη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν καταφέρνει να αποτρέψει τις επιθέσεις γιατί όπως είπε: «Δεν έχει μια ολοκληρωμένη κρατική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας».

01/01/2017 19:41
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, AFP, Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: