Tο αδιέξοδο για Κύπρο παραμένει αν και η συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου έγινε σε εξαιρετικό κλίμα




Σε εξαιρετικα θετικο κλιμα έγινε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκιας, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση αφορούσε το Κυπριακό και το μείζον θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Συμφωνα με πληροφοριες, δεν έχει βρεθει η γεφυρα αυτη που θα ενωσει καποιες σοβαρές διαφορες. Πηγές τόνισαν ότι “δεν εγινε δηλαδη αυτο που λεμε διέξοδο στο αδιέξοδο”. Συνεπως συμφωνα με τις ίδιες πηγές “βρισκομαστε περιπου στα ιδια και οι προσδοκιες παραμενουν οι ιδιες οπως πριν. Προχωραμε και συνεχιζουμε τις συζητησεις”, τόνισε η πηγή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν “φαινεται πως δεν θα ειναι στην Γενεύη”. Αυτό άφησαν να εννοηθεί τουρκικές πηγές στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα GREEK NEWS:
Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στο κυπριακό ως το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Τουρκοκύπριους.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει οι Τουρκοκύπριοι να ξεχάσουν αυτό που πέρασαν από το 1960 μέχρι το 1974. Και σήμερα η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας», φέρεται να είπε.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε η Τουρκία είναι μπροστά στο θέμα της λύσης, από την οποία θα κερδίσουν όλοι.

«Όμως δεν θέλουμε μία λύση απλά προς χάριν της λύσης», φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσματα στις 12 Ιανουαρίου και ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία.

Ο Τούρκος επίσημος δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Ελληνα ομόλογό του. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι να επιδείξουν την ίδια κατανόηση με την Τουρκία για μια δίκαιη λύση.

«Πρέπει να υπάρχει η βούληση για λύση κι αν υπάρχει η βούληση, μπορεί να βρεθεί λύση», φέρεται να είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη δηλώσεις από μέρους του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές και στις 11 το βράδυ (ώρα Κύπρου) θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτιέρες.

Αναφερόμενος πριν λίγο στη χθεσινή συνομιλία Γκουτιέρες – Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του ΓΓ είπε ότι συζήτησαν και το κυπριακό και τις προετοιμασίες της διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 12 Ιανουαρίου.

«Ο ΓΓ έδωσε έμφαση στην ιστορική ευκαιρία για άρση του αδιεξόδου (breakthrough) στην διάσκεψη. Υπογράμμισε την ανάγκη για αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε την ελπίδα όλα τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία δημιουργικότητα στην αναζήτηση ευφάνταστων λύσεων. Επίσης εξέφρασε εκτίμηση για τη δέσμευση της Τουρκίας για υποστήριξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: