Εξακολουθεί να ελπίζει ο Έιντε από την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί




Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε τη συνάντηση που θα έχουν αύριο Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του αφότου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Έιντε είπε ότι αύριο θα δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προετοιμαστούμε για επιστροφή στη διεθνή διάσκεψη.

Η διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ανέφερε, ήταν η απαρχή της συζήτησης, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσαν τόσο δύσκολα θέματα να είχαν ολοκληρωθεί σε μία με δύο μέρες.

Η διάσκεψη, είπε, θα συνεχιστεί όταν οι συνθήκες είναι ώριμες.

Ερωτηθείς εάν βλέπει να γίνεται πάρε-δώσε τώρα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, είπε ότι πιθανόν να μη βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο.

Η συνάντησή του, είπε, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επικεντρώθηκε στη συνάντηση των ηγετών την Τετάρτη, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αύριο να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Είπε ότι στη Διάσκεψη για την Κύπρο είχε συμφωνηθεί ότι παράλληλα, όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα συζητούνταν στην Κύπρο. `Το πόσο καιρό θα χρειαστεί και με ποια σειρά, θα αποφασιστεί από τους ηγέτες αύριο`, είπε.

Ο κ. Ειντε, ο οποίος αμέσως αναχώρησε για τα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, είπε ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι και ότι τώρα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για όλα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, γιατί όλα τα κεφάλαια είναι ανοικτά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν προβλήματα για σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, είπε ότι η συμφωνία είναι ότι θα επανασυγκληθεί όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες και ότι αυτό θα συμφωνηθεί ανάμεσα στους ηγέτες και στους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

Πρόσθεσε ότι δεν θα αναφερόταν σε πρόβλημα, αλλά περισσότερο στο ότι χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση του τι απαιτείται να γίνει εδώ ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια επιτυχή επανασύγκληση, σημειώνοντας πως ο σκοπός της επόμενης συνάντησης, θα πρέπει να είναι να υπάρξει κάποια κατάληξη.

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις της Κυβέρνησης σε αναφορές του στο θέμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, είπε ότι υπάρχει η δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου και η δήλωση μετά από τη διάσκεψη που περιγράφουν το ζήτημα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφωνία, είπε, προσθέτοντας ότι ήμασταν όλοι εκεί και αναφερόμαστε στην ίδια συνάντηση.

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο έγινε την κατάλληλη στιγμή, ο κ. Ειντε είπε ότι η διάσκεψη ξεκίνησε και είχε ήδη λεχθεί ότι θα ήταν ανοικτού τέλους.

“Εχω την εντύπωση ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι θα ήταν δυνατόν να επιλυθούν τόσο δύσκολα ζητήματα του Κυπριακού μέσα σε δύο μέρες. Φυσικά και όχι” είπε, και σημείωσε ότι στη διάσκεψη αποφασίστηκε η συνάντηση – εντός μιας εβδομάδας – μιας ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου. Χαρακτήρισε τη συνάντηση εκείνη ως πλήρως επιτυχημένη υπό την έννοια ότι προχώρησε όπως είχε αποφασιστεί. Φυσικά, είπε ο κ. Ειντε, αυτό διασυνδέεται με σειρά από άλλα θέματα και `τώρα βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες στην Κύπρο”.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε, συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση θα συγκληθεί όταν ο χρόνος είναι ώριμος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρουσιάζει μια αισιόδοξη εικόνα για τις συνομιλίες και σε ερώτηση αν δεν βλέπει εμπόδια, ο κ. Έιντε είπε, ότι δεν προσπαθεί να είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά να περιγράψει το τι συμβαίνει.

Είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τόσο για σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης τόσο για την παρουσίαση χαρτών και έτσι και έγινε, λέγοντας ότι η διάσκεψη ήταν αναγκαία προκειμένου να ανοίξουμε το έκτο κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο κ. Ειντε είπε ότι για την Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχουν και άλλα θέματα εκτός του Κυπριακού στις ατζέντες τους, τα οποία, όπως είπε, θα επηρεάσουν τον τρόπο που σκέφτονται στο Κυπριακό.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτή την μεγάλη εικόνα και πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού, είπε.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις, συνέχισε, αντιμετωπίζουν τη λύση του Κυπριακού ως κάτι θετικό και επιθυμούν να επιλυθεί, ωστόσο, πρόσθεσε, το πώς θα επιλυθεί είναι κάτι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε να μάθουμε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι πρόσφατα, ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την στήριξή του προς τους ηγέτες και τις συνομιλίες καθώς και στον ΟΗΕ και τόνισε τη σημασία αυτής της εξέλιξης, λέγοντας ότι ήταν μια ισχυρή δήλωση από το ΣΑ γιατί δεν υπάρχουν τον τελευταίο καιρό τόσο ισχυρές δηλώσεις, κάτι που πρέπει να εκτιμήσουμε, όπως ανέφερε.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/01/2017 13:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: