Ενημέρωση Αναστασιάδη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό




Για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία να συνάδει πλήρως με τη νομοθεσία, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, καθώς και με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο Στρασβούργο, τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Θόρνμπορν Γιάγκλαντ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πέδρο Αγρκαμούντ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ και τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ πριν απευθυνθεί στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, επ` ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι “αν πετύχουμε στις προσπάθειές μας, εμείς θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη ευρωπαϊκή πατρίδα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκυπρίοι, υπό συνθήκες ειρήνης και της σταθερότητας, θα αισθάνονται ασφαλείς και υπερήφανοι”.

Εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του προς τους δύο οργανισμούς και το προσωπικό τους “για την αφοσιωμένη εργασία τους στην περαιτέρω προώθηση των κοινών αξιών και των αρχών μας και την ενίσχυση των δημοκρατιών”.

“Έχω υπογραμμίσει τη δέσμευση της Κυπριακής Προεδρίας (της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ) να δώσει έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ενίσχυση της δημοκρατικής ασφάλειας της Ευρώπης και την προώθηση της συνεργασίας με όλα τα κράτη μέλη”, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ σημείωσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλη τιμή για το Συμβούλιο, καθώς ο κ. Αναστασιάδης είναι “αληθινά πιστός στην ειρήνη και εργάζεται για την ειρήνη”, ενώ υπογράμμισε πως το Συμβούλιο θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην ιστορική αυτή ειρηνευτική διαδικασία. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι συνομιλίες να έχουν επιτυχές αποτέλεσμα, κάτι “εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό μας και την Ευρώπη”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα θέματα της ατζέντας της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Κύπρου για μια νέα σύμβαση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αντικειμένων τέχνης και αρχαιοτήτων, η οποία έχει καταστεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα και αφορά τη χρηματοδότηση τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάγκλαντ, η πρωτοβουλία θα λάβει τη μορφή διεθνούς δικαίου. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στην κίνηση της Λευκωσίας να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας.

“Πιστεύουμε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν πολύ περισσότερες ευθύνες για εκείνους που είναι θύματα της τρομοκρατίας. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την Προεδρία της Κύπρου στην Επιτροπή των Υπουργών”, είπε ο κ. Γιάγκλαντ.

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ για τη σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο “Κανένα μίσος κανένας φόβος” , μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση “των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του τρόπου ζωής στην Ευρώπη”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Γαλλία/Στρασβούργο 24/01/2017 13:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: