Εκβιάζουν για την ΑΟΖ: Το «όπλο» του φυσικού αερίου να μην γίνει «αγχόνη» στον λαιμό της Κύπρου




Του Νίκου Μελέτη

Το θέμα του φυσικού αερίου και των θαλασσίων ζωνών απουσιάζει από την επίσημη ατζέντα των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά τα ζητήματα αυτά είναι πανταχού παρόντα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

«Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, δεν θα καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Αν δεν λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει διαμοιρασμός των κερδών από το φυσικό αέριο. Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό για να καταστεί δυνατή η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ και η εξαγωγή του αερίου προς την Τουρκία», είναι μερικά από τα στερεότυπα που διατυπώνονται και κατατείνουν φυσικά στην «άρον-άρον» λύση του Κυπριακού.

Η διαδικασία λύσης του Κυπριακού δημιουργεί και αναδεικνύει συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τους φυσικούς πόρους αλλά και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Κυρίως όμως τα ζητήματα αυτά ανακύπτουν επειδή απέναντι στους Ελληνοκυπρίους, δεν βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ίδια η Τουρκία που μέσω του Κυπριακού θέλει να προωθήσει τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: