Εάν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει εκλογές το 2017, θα τις χάσει;




Όπως η δημοκρατία και ο Ψυχρός Πόλεμος, αλλά και ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση, έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα.

Το αριστερό κόμμα του Σύριζα είχε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με την δέσμευση να αποξηλώσει τις ελίτ, να αψηφήσει τους ευρωπαίους πιστωτές και να αποκαταστήσουν την ευημερία μέσω ριζοσπαστικών πολιτικών, φιλικών προς τον εργαζόμενο.

Ωστόσο, λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, ο Σύριζα έχει γίνει μέρος του προβλήματος. Απέτυχε να αναζωογονήσει την απασχόληση ή την ανάπτυξη: οι μισοί από το σύνολο των νέων Ελλήνων συνεχίζουν να είναι εκτός της αγοράς εργασίας, και το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει σε αμετάβλητα επίπεδα το 2016.

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που εκτόπισε ο Σύριζα, προηγείται πάνω από 15 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Από την στιγμή που συνδέθηκε με την ευνοιοκρατία, ανακάλυψε εκ νέου τον εαυτό της υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μιας φιλο-μεταρρυθμιστικής και μετριοπαθούς εναλλακτικής.

Εάν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει εκλογές το 2017, είναι πιθανό ότι θα χάσει. Για τους φιλελεύθερους πολιτικούς που είναι αντιμέτωποι με ριζοσπάστες επαναστάτες αλλού στην Ευρώπη, αυτή η ιστορία έχει και μια ενθαρρυντική θετική πλευρά.  Καταδεικνύει ότι κόμματα που δίνουν υποσχέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο λαϊκισμός, που μπορεί να ορισθεί ως μια κίνηση που επωφελείται από τη μάχη μεταξύ των διεφθαρμένων ελίτ και της μη προνομιούχας πλειοψηφίας, είναι καλά εδραιωμένος αλλά τείνει να είναι ασταθής. Στη Λατινική Αμερική, χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία όπου αναδείχθηκαν λαϊκιστές ηγέτες, τώρα σημειώνεται στροφή στη μετριοπάθεια. Το ερώτημα είναι εάν η μεταστροφή αυτή θα συμβεί και στην Ευρώπη, και πόσο γρήγορα.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου τα ριζοσπαστικά αντισυστημικά κόμματα βρίσκονται σε ανοδική πορεία, όλα θα διεξάγουν εκλογές μέσα στο 2017. Ωστόσο, η Αυστρία απέρριψε έναν ακροδεξιό υποψήφιο για την θέση του Προέδρου στις 4 Δεκεμβρίου,  εκφράζοντας την προτίμησή της προς ένα φιλο-ευρωπαϊστή, μέλος του Green Party

[Europe’s best antidote to populism is unpopularism, Reuters, By John Foley]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: