Δεσμευμένες οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και επί Τραμπ, πιστεύει ο γ.γ. της συμμαχίας Στόλτεμπεργκ




Την πεποίθησή του ότι επί Τραμπ οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να παραμένουν δεσμευμένες και να στηρίζουν το ΝΑΤΟ, εκφράζει με δηλώσεις του απο το Νταβος της Ελβετίας προς την ιστοσελιδα Politico o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Ο Στόλτεμπεργκ αναφέρει ότι, πέραν του Τραμπ, εξίσου αφοσιωμένοι στη Συμμαχία είναι τόσο ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον όσο και ο Υπουργός ‘Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ενώ τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στη συλλογική άμυνα, θέμα το οποίο έχει ο ίδιος θέσει σε όλα τα κράτη μέλη. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα του 2017 θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας της συμμαχίας δηλώνει επίσης πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Τραμπ αναφορικά με τον τρόπο προσαρμογής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία δύναμης και ενότητας είναι η συνεργασία και η συζήτηση των κοινών προκλήσεων. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αλλαγή της κατάστασης σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες των χωρών είχε αρχίσει να λαμβάνει χώρα πριν ξεκινήσει ο Tραμπ να ασκεί πιέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα με τρόπο αποτελεσματικό, καθώς απαιτούνται περισσότερες και καλύτερες δαπάνες.

20/01/2017 16:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μ. Σπινθουράκης
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: