Δεν… έλιωσαν τον πάγο στο Μοντ Πελεράν: Δεν απέδωσε ούτε αυτή η διαδικαστική φόρμουλα




Οι διαφορές παραμένουν στο θέμα της Ασφάλειας, οι συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο το επιβεβαίωσαν και τώρα τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν το επόμενο βήμα.

Η διαδικασία της πενταμερούς Διάσκεψης παραμένει σε εξέλιξη, με βάση της συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου, είναι όμως προφανές πως τα αποτελέσματα στο Μον Πελεράν δεν μπορούν να ενισχύσουν την αισιοδοξία που καλλιεργούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Πρώτο, οι συναντήσεις των τεχνοκρατών ολοκληρώθηκαν μια ημέρα νωρίτερα, χθες αντί σήμερα. Τούτο είναι ενδεικτικό του κλίματος και των αποτελεσμάτων.

Δεύτερο, η μεθοδολογία δεν οδήγησε πουθενά. Κατατέθηκαν ερωτήματα που αφορούν την Ασφάλεια και στη συνέχεια έγιναν σχόλια. Όπως προκύπτει από την άσκηση αυτή, η κάθε πλευρά διατήρησε τις θέσεις της και όπως εξήγησε ενημερωμένη πηγή, αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς η όποια διαφοροποίηση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα γίνει από τους πολιτικούς και όχι από τους τεχνοκράτες.

Τρίτο, τώρα εκ των πραγμάτων αναμένεται πως η κάθε πλευρά θα προβεί σε αξιολόγηση του διημέρου και θα αναμένουν από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν το επόμενο βήμα.

Η διαδικασία, όπως εξήγησε με δήλωση του ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συνεχίζεται, το σίγουρο όμως είναι πως δύσκολα θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες εκ νέου η πενταμερής Διάσκεψη ( συν η Ε.Ε. με καθεστώς παρατηρητή). Κι αυτό παρόλο που ο κ. Άιντα μετά τη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου είχε αναφέρει σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις πως «σε δυο-τρεις εβδομάδες θα είμαστε πίσω».

Στη γραπτή του δήλωση χθες, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για ολοκλήρωση των συναντήσεων «με επιτυχία». Ανέφερε ακόμη πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Παράλληλα με τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν η τουρκική πλευρά επέμεινε με δημόσιες τοποθετήσεις πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις και να αποδεχθεί την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Συνδέει δε τις θέσεις της αυτές με την προοπτική για συμφωνία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: