Δεν ακούει κανένα η Άγκυρα: Στου Ερντογάν την πόρτα όσο θέλεις βρόντα για εγγυήσεις




Κινητικότητα στο Κυπριακό επιχειρούν να προκαλέσουν διεθνείς παίκτες με παρεμβάσεις προς την Άγκυρα. Μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης και τη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στο Μοντ Πελεράν, επιχειρείται μια προσπάθεια να υπάρξουν συζητήσεις με την Άγκυρα.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, το περασμένο Σάββατο και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την ερχόμενη Πέμπτη, ανέλαβαν να θέσουν το Κυπριακό στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τερέζα Μέι, όπως πληροφορούμαστε κατά την επίσκεψη της στην Άγκυρα, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, το θέμα των εγγυήσεων, εκφράζοντας τη θέση του Λονδίνου ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο, εκτός κι εάν το θέλουν οι δυο κοινότητες.

Η Βρετανία διαχωρίζει το θέμα των Βάσεων, το οποίο θεωρεί πως δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων. Η απάντηση της Άγκυρας ήταν αρνητική. Παράλληλα με το Κυπριακό, Τουρκία και Βρετανία έχουν συνάψει σημαντική συμφωνία για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που θα βρίσκεται στις 2 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, αναμένεται, όπως πληροφορούμαστε, να εγείρει θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και συνδέονται με το Κυπριακό.

Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά επιμένει όπως μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό, οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ε.Ε., να ισχύουν και για τους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη, δεν ευνοούν μια τέτοια ρύθμιση καθώς αυτό επηρεάζει το σύνολο της Ένωσης. Άλλωστε, στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργηθεί προηγούμενο με τη συμφωνία στην Κύπρο, για να μπορέσει το καθεστώς Ερντογάν να «προελάσει» πολιτικά και οικονομικά στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Στην ατζέντα τους θα είναι κυρίως η προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Τετάρτη. Μετά την πενταμερή της Γενεύης και τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει σε μια φάση συντήρησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: