Δέχεται λίφτινγκ των εγγυήσεων ο Αναστασιάδης: Έσπασε μια ακόμη γραμμή ο Πρόεδρος της Κύπρου




Του Κώστα Βενιζέλου

Σε πλήρη σύγχυση, που ενδέχεται να είναι και σκόπιμη, οδηγούμαστε στη Γενεύη, όπου αναμένεται να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Δείπνου. Τι λέγει και τι ξελέγει η Λευκωσία δεν συνιστά πλέον έκπληξη, ούτε και είδηση.

Υπάρχει από πλευράς του Προέδρου πληθώρα δημόσιων τοποθετήσεων που αυτοαναιρούνται. Είναι ως να περνάμε συνεχώς από σκοτσέζικο ντους. Η ρητορική είναι τη μια στιγμή σε έξαρση και την επόμενη σε… ύφεση. Το θέμα, για παράδειγμα, της Ασφάλειας έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα. Ο εκνευρισμός που προκαλεί η θέση που προωθεί η Αθήνα στο θέμα της Ασφάλειας μαρτυρεί και τις προθέσεις της Λευκωσίας. Γιατί όταν λέμε κατάργηση των εγγυήσεων δεν εννοούμε προφανώς αλλαγή τους. Ή όταν γίνεται λόγος σε αποχώρηση των στρατευμάτων προφανώς δεν μπορεί να δίνεται η ερμηνεία πως αυτό μπορεί να γίνει σε πέντε-έξι χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στον Πολίτη (στους Γ. Κασκάνη και Κατερίνα Ζορπά), αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ύπαρξη εγγυήσεων για ομαλή εφαρμογή όσων θα συμφωνηθούν και βεβαίως εγγύηση όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης έτσι ώστε να μην είναι καμία από τις δύο πλευρές ανησυχούσα επ’ αυτού. Στη συνέχεια, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να απολείπει η λογική, είπε πως «οι εγγυήσεις μπορούν να δοθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ε.Ε., την Τουρκία και όχι μόνον».

Συνεπώς στο σύστημα της εγγύησης θα είναι και η Τουρκία. Μια θέση που δεν εκφράστηκε ποτέ στο παρελθόν, εκτός προφανώς σε κατ’ ιδίαν επαφές. Η χώρα που έχει προκαλέσει το πρόβλημα θα εξακολουθεί να παραμένει και μετά τη συμφωνία στη μεγάλη εικόνα. Όχι για να αποχωρήσει πλήρως και να άρει την παρανομία αλλά θα εγγυάται με άλλες χώρες και οργανισμούς την εφαρμογή της συμφωνίας και «τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης». Αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσει κανείς σε συνδυασμό και με την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων. Προφανώς ο στρατός με την παρουσία του (μέχρι, υποτίθεται, να φύγει) θα εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας (είτε το λέμε είτε όχι, είτε προβλέπεται είτε όχι).

Λίγες μέρες πριν από τη νέα διαδικασία, που προέκυψε στη Συμφωνία του Δείπνου, διαπιστώνονται ρήγματα σε θέσεις που υποστηρίχθηκαν με έντονο τρόπο μέχρι πρόσφατα. Και ένα ζήτημα είναι αυτό με την Ασφάλεια ενώ την ίδια ώρα δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις που δίνονται για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν αυτό ήταν ξεκάθαρο στη Συμφωνία του Δείπνου, τότε προς τι οι κινήσεις που γίνονται για διασφάλιση της συμμετοχής του κράτους μας;

Η προσπάθεια διαχωρισμού των εγγυήσεων σε διάφορες πτυχές συνιστά κίνηση αποδοχής τους. Όταν δε αυτό αφήνεται να νοηθεί πριν τη Γενεύη, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τι θα γίνει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Όταν λέμε κατάργηση εγγυήσεων δεν εννοούμε μέρους αυτών. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Η δε τοποθέτηση για εγγυήσεις από την Τουρκία (όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη) είναι μια ακόμη παγίδα για την Αθήνα, η δεύτερη σε έναν μήνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: