Αξιολόγηση του Πελεράν: Τα αποτελέσματα των συζητήσεων επιβεβαίωσαν τη στάση Κοτζιά




Του Κώστα Βενιζέλου

Για δυο μέρες συζητούσαν οι τεχνοκράτες στο Μοντ Πελεράν για να αποφανθούν το βράδυ της Πέμπτης πως το θέμα είναι πολιτικό και πως οι ίδιοι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν και να δεσμευθούν.

Τούτο επιβεβαιώνει εν πολλοίς τη στάση που τήρησε η Αθήνα διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αλλά και η Λευκωσία διά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι έπρεπε να συνεχιστούν οι συζητήσεις στη Γενεύη σε πολιτικό επίπεδο στις 13 Ιανουαρίου. Οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, που ήταν ολοήμερες, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα καθώς ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήταν δεσμευτικές για τους πολιτικούς τους προϊστάμενους. Είναι σαφές πως εάν υιοθετείτο η πρόταση Άιντα, Τσαβούσογλου και Τζόνσον για να ξεκινούσαν στις 13 Ιανουαρίου οι συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο, με ό,τι αυτό μπορούσε να σημάνει.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η μεθόδευση αυτή σταμάτησε, τότε, μετά την παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ, στη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ζητήσει από τον Τσαβούσογλου, που βιαζόταν να αναχωρήσει από τη Γενεύη, να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Ο Τσαβούσογλου αρνήθηκε.

Επί της ουσίας, οι θέσεις που κατατέθηκαν δεν διαφοροποιούν το σκηνικό. Όπως πληροφορούμαστε, ερωτήματα για τα θέματα της Ασφάλειας κατέθεσαν μόνο η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ στη συζήτηση είχαν εμπλακεί όλοι. Μετά το Μοντ Πελεράν, η επιστροφή στην Κύπρο σημαίνει και επανέναρξη των συνομιλιών για τα υπόλοιπα κεφάλαια και αξιολόγηση της φάσης των συνομιλιών που έγινε στην Ελβετία. Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης ΜουσταφάΑκιντζί θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τα κλιμάκια των τεχνοκρατών που ήταν στο Μοντ Πελεράν για να γίνει αξιολόγηση. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 26 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της Γενεύης πρέπει να γίνει επεξεργασία από τις πολιτικές ηγεσίες των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη της Κύπρου των προτάσεων εκείνων που συνάδουν με τη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου, που καθορίζει, όπως είπε, «πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και με τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ιδιαίτερα και σε συνάντηση που θα έχουμε με τον Τ/κ ηγέτη στις 26 του μηνός, και σε επαφές που πρέπει να γίνουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ Ο ΟΣΑΤΣΙ

Ο Ρώσος πρέσβης, Στανισλάβ Οσάτσι, είχε χθες συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παρουσιάζεται έτοιμη να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Η Μόσχα είναι ενοχλημένη με δημοσιεύματα τα οποία ισχυρίζονται πως η Ρωσία δεν θέλει λύση.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει μόνο η εκ περιτροπής προεδρία, αλλά και άλλα θέματα όπως η δόμηση των ομόσπονδων ιδρυμάτων στη βάση της ισότητας και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Δεν δεν θα είναι, είπε, μόνο μια ομοσπονδία, αλλά θα φέρει και ένα μοντέλο δημοκρατίας, όχι πλειοψηφικό αλλά μιας δημοκρατίας συμψηφιστικής». Για τις εγγυήσεις είπε ότι και από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται καθαρά ότι αυτές αποτελούν προϋπόθεση για να μπορούν οι Τ/κ να ζουν με ασφάλεια.

Θα γίνει συνόψιση αποτελεσμάτων

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε πως είχε προγραμματιστεί να γινόταν ακόμα μια συνάντηση χθες στο Μοντ Πελεράν, η οποία τελικά δεν έγινε. «Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι μέγα θέμα ούτε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερμηνείες περί επιτυχίας/αποτυχίας, κλπ. Για να είμαστε και ειλικρινείς, δεν υπήρχε θέμα επιτυχίας/αποτυχίας ή αποτελέσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν θετικά/αρνητικά. Έγινε μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά, ανταποκρίθηκαν σε αυτό που τους ζητήθηκε και ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Θα γίνει λοιπόν μια άτυπη συνάντηση συνόψισης των όσων συζητήθηκαν αυτές τις μέρες».

Θέλει δυο έδρες στην Ευρωβουλή ο Ακιντζί

Δυο από τις έξι θέσεις της Κύπρου στην Ευρωβουλή ανήκουν στους Τ/κ ισχυρίσθηκε ο Ακιντζί σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Αξιοποιώντας την επιστολή συγχαρητηρίων, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίσθηκε ότι οι δύο εκ των έξι θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ανήκουν δικαιωματικά στους Τ/κ» και ότι είναι καιρός πλέον οι Τ/κ να πάρουν τη θέση τους στο ΕΚ για να μπορέσει έτσι να ακουστεί και η δική τους φωνή. Όπως μετέδωσε ο παράνομος Μπαϊράκ, ο Ακιντζί ανέφερε πως στο Κυπριακό αναζητείται μια λύση διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που θα βασίζεται «στην ισότητα των δυο ιδρυτικών κρατών». Ισχυρίστηκε ακόμη πως η συμφωνία θα πρέπει να καταστεί μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου. Να γίνει, δηλαδή, πρωτογενές δίκαιο. Αναφέρθηκε, ακόμη, στη σημασία της πολιτικής, τεχνικής και οικονομική βοήθειας από την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: