Ασκήσεις θεωρίας για την Ασφάλεια της Κύπρου: Εργάζονται για διαμόρφωση εγγράφου




Του Κώστα Βενιζέλου

Σε ασκήσεις επί ερωτήσεων και απαντήσεων για το κεφάλαιο της Ασφάλειας επιδίδονται οι πέντε αντιπροσωπείες που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν υπό το άγρυπνο βλέμμα του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες των τεχνοκρατών, με διμερής συναντήσεις αλλά και όλων μαζί, με την κατάθεση ερωτήσεων από κάθε πλευρά, τις οποίες ενδεχομένως σήμερα να επιχειρήσουν να απαντήσουν.

Όπως ανέφερε στο «Φιλε» ενημερωμένη πηγή, στο Μοντ Πελεράν δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις και πως ο στόχος των συναντήσεων είναι η παρουσίαση των θέσεων επί ενός σημαντικού και κρίσιμου κεφαλαίου, όπως είναι αυτό της Ασφάλειας. Επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός εγγράφου εργασίας, που θα υποβληθεί στους πολιτικούς προϊστάμενους τους. Αυτό θα είναι και το εισιτήριο για να πραγματοποιηθεί ένα Διάσκεψη, με τις προδιαγραφές αυτής που συγκλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τις πλευρές μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι εμπλεκόμενοι διατηρούν τις θέσεις τους. Υπάρχει, δηλαδή, απόσταση μεταξύ των εμπλεκομένων και χάσμα απόψεων, στο βασικότερο, τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα.Είναι γι αυτό που δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος της μετάβασης, μετά το Μοντ Πελεράν, στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην πενταμερή Διάσκεψη, στην παρουσία και της Ε.Ε., που έχει καθεστώς παρατηρητή.

Παρόντες στο Μοντ Πελεράν, πέραν των αντιπροσωπειών, ήταν χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος λόγω της συνόδου του Παγκόσμιου Φόρουμ στο Νταβός αναμένεται να αναχωρήσει από το ελβετικό θέρετρο καθώς και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ ( την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο Μοντ Πελεράν είναι και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Πίτερ Βαν Νούφελ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβη στη Λευκωσία, σε δηλώσεις του ανέφερε πως στο Μοντ Πελεράν εκτός της κοινής συνάντησης υπήρξαν διμερείς συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική και την ελλαδική αντιπροσωπεία.

Σημειώνοντας ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την Αθήνα, είπε πως «αναμένεται μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει μέσα από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που άπτονται γενικότερα του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων να προκύψει ένα, αν θέλετε, έγγραφο εργασίας που ευελπιστούμε να υπάρχει εκείνη η υποδομή που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο και να υπάρχουν θετικές προοπτικές για κατάληξη».

Χαρίζει ακάτους η Τουρκία
Δύο ακάτους παρέδωσε χθες στις λεγόμενες “δυνάμεις ασφαλείας” η διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι άκατοι με την ονομασία KKTCSG-301 και KKTCSG-303 δόθηκαν ως δωρεά σε τελετή που έγινε σήμερα στην Κερύνεια και παραδόθηκαν στην “ακτοφυλακή” Κερύνειας.

Απορρίπτει χάρτη, επιμένει σε εκ περιτροπής
Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως οι χάρτες στους οποίους γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα στον Τύπο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα . Σημείωσε, πάντως, ότι «ο χάρτης της ε/κ πλευράς δεν είναι χάρτης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός». Έσπευσε δε να αναφέρει πως «δεν υπάρχει ούτε ένας Τουρκοκύπριος ο οποίος θα αποδεχόταν τον χάρτη αυτό».

Σε συνέντευξη του σε πρόγραμμα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT και αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο χάρτης της τ/κ πλευράς πριν την κατάθεση του έχει γίνει αποδεκτός από όλα τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας είπε ότι η λύση επί του θέματος θα δώσει στον κάθε Τουρκοκύπριο το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και είπε ότι η μόνη μορφή εκ περιτροπής προεδρίας που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή θα ήταν αυτή της μιας περιόδου για τους Τ/κ και των δύο περιόδων για τους Ε/κ.

Χωρίς εγγυήσεις λύση γιοκ
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τ/κ πάντα επιθυμούσαν την λύση του Κυπριακού όμως με σεβασμό στα δικαιώματα τους ενώ αν η ε/κ πλευρά και η ελληνική πλευρά εγκαταλείψουν την φιλοσοφία “μηδέν στρατός, μηδέν εγγηυήσεις” τότε δεν θα είναι εφικτή η λύση. Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων είπε σε περίπτωση λύσης, οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παραμονή μέρους στρατευμάτων είναι όρος και ότι κατά το 2017 θα πρέπει να συζητηθεί πως ο όρος αυτός θα γίνει πραγματικότητα.

Ο Κοτζιάς ενημέρωσε την ΝΔ
Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενημερώθηκε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά. Μετά το τέλος της, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Κοτζιά για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με «έμφαση στο ζήτημα της παρωχημένης λογικής των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, θέμα το οποίο σήμερα συζητείται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: