Από το ίδιο ξενοδοχείο στο ίδιο σπίτι: Όταν ο Μουσταφά αλλάζει άρον-άρον ξενοδοχείο…




Του Κώστα Βενιζέλου

Ποιο μπορεί να είναι το μήνυμα που στέλνει με την απόφασή του ο κατοχικός ηγέτης, να αλλάξει τις κρατήσεις στο ξενοδοχείο στη Γενεύη γιατί θα συνυπήρχε με την ελληνοκυπριακή αποστολή;

Όσες εξηγήσεις και ερμηνείες και να δοθούν για την ενέργεια αυτή, πώς μπορεί να συζητά για την επίτευξη συμφωνίας για «κοινό σπίτι». Γίνεται συζήτηση, υποτίθεται, για να βρεθεί μια κοινή στέγη μετά από συμφωνία, ενώ τώρα στο ίδιο ξενοδοχείο δεν μπορεί να συνυπάρξουν. Στο Μοντ Πελεράν δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς ήταν φιλοξενούμενος της ελβετικής κυβέρνησης. Είτε του κακοφάνηκε για κάποιο λόγο (π.χ. για την επιστολή Αναστασιάδη στον Γ.Γ. του ΟΗΕ), είτε γιατί η Άγκυρα που πληρώνει τον λογαριασμό του ξενοδοχείου το απαίτησε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μπορεί όλα αυτά να είναι σημειολογίες και… αρνητισμός. Κι όμως, αφορά την ουσία.

Πρώτος… διδάξας με τα ξενοδοχεία ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς. Το 2000, στη Γενεύη, στον πρώτο γύρο από πολλούς που ακολούθησαν εκείνο τον χρόνο, τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Άλβαρο Ντε Σότο, επιχείρησαν να… φέρουν κοντά τις κοινότητες, κάνοντας κράτηση στο ίδιο ξενοδοχείο. Το έμαθε την υστάτη ο Ραούφ Ντενκτάς (το είχε αναδείξει σε πρώτο θέμα τότε ο «Φ»), αντέδρασε έντονα και με συνοπτικές διαδικασίες έκανε άλλες διευθετήσεις για να μείνει αυτός και η αντιπροσωπεία του σε άλλο ξενοδοχείο.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: