“Αποφασίζουμε και διατάζουμε” ο Τραμπ, ενώ ο Ομπάμα καλεί τους Αμερικανούς σε …επανάσταση




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια, προς τους νομικούς του υπουργείου αναφορικά με τη μη τήρηση της περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Τραμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου, του Λευκού Οίκου, στο Twitter.

Ο Τραμπ ανέθεσε στον Ντάνα Μποέντε, Γενικό Εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια ν΄ αντικαταστήσει τη Γέιτς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ και την ανάρτησή του στο Twitter.

Η Γέιτς, που είχε επιλεγεί από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν είχε πειστεί για τη νομική ορθότητα του ειδικού προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ, απαγορεύοντας την είσοδο ταξιδιωτών από επτά χώρες, στις οποίες, οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε την μεταβατική υπουργό Δικαιοσύνης (Γενική Εισαγγελέα) της κυβέρνησής του, όταν εκείνημ με προκλητικό -όπως τονίοστηκε- τρόπο αρνήθηκε να υπερασπιστεί τις εντολές του για τη νέα μεταναστευτική πολιτική του. Την κατηγόρησε ότι εμποδίζει την υλοποίηση της στρατηγικής του για το Μεταναστευτικό για πολιτικούς λόγους.

Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου θεωρείται “απολυταρχική” από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες. Την ίδια στιγμή προμηνύει “πόλεμο” με όλα τα μέσα μεταξύ των συντηρητικών και της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις απολυταρχικές τάσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Στη δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η κ. Sally Yates “πρόδωσε” την κυβέρνησή του, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου πόλεμου εναντίον των μουσουλμάνων.

Ο κ. Τράμπ διόρισε την κ. Dana J. Boente, εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια, ως αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα μέχρις ότου η Γερουσία επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα του πρώην γερουσιαστή Jeff Sessions από την Αλαμπάμα.

A file photo dated 01 December 2014 shows the back then US Attorney for the Northern District of Georgia, Sally Q. Yates speaking at Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Georgia, USA. US President Donald Trump has sacked acting US Attorney General Sally Yates on 30 January 2017, after Yates ordered justice department lawyers not to defend Trump's executive order banning travel for people from Muslim-majority countries, media reported. US attorney for the Eastern District of Virginia, Dana Boente has replaced Yates as acting attorney general. EPA, ERIK S. LESSER
A file photo dated 01 December 2014 shows the back then US Attorney for the Northern District of Georgia, Sally Q. Yates speaking at Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Georgia, USA. US President Donald Trump has sacked acting US Attorney General Sally Yates on 30 January 2017, after Yates ordered justice department lawyers not to defend Trump’s executive order banning travel for people from Muslim-majority countries, media reported. US attorney for the Eastern District of Virginia, Dana Boente has replaced Yates as acting attorney general. EPA, ERIK S. LESSER

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, 10 μέρες μετά την αποχώρηση του από τον προεδρικό θώκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να συνεχίζουν να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος του.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει “το βαθμό κινητοποίησης” στην χώρα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τις πολιτικές του Τραμπ όπως τα διατάγματα ενάντια στην μετανάστευση.

“Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο”, πρόσθεσε.

“Αναφορικά με συγκρίσεις με την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, ο πρόεδρος (Ομπάμα) βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους», κατέληξε ο Λούις.

Το διάταγμα Τραμπ δεν αφορά τους υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει εκπρόσωπος του Οργανισμού  

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού επιτρέπεται να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ακόμη κι αν προέρχονται από τις επτά χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό η είσοδος των οποίων στη χώρα αυτή απαγορεύθηκε με το διάταγμα που υπέγραψε ο νέος αμερικανός πρόεδρος ΝΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Αφού αρχικά γνωστοποίησε στον Τύπο ότι μια φούχτα εργαζομένων του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού διευκρίνισε ότι δεν έχει πληροφορίες για καμιά συγκεκριμένη περίπτωση υπαλλήλου του που να επηρεάζεται από το διάταγμα του Ρεπουμπλικάνου.

Ο Τραμπ απαγόρευσε προσωρινά με το διάταγμα την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών επτά κρατών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία) ενώ με χωριστό διάταγμά του ανέστειλε το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Οι υπάλληλοι του ΟΗΕ από τις χώρες αυτές διαθέτουν τις λεγόμενες βίζες, οι οποίες δίνονται στο προσωπικό που εργάζονται για διεθνείς οργανισμούς, το οποίο δεν αφορά το διάταγμα.

«Λάβαμε τη διαβεβαίωσε από την αμερικανική αποστολή (σ.σ. στα Ηνωμένα Έθνη) ότι οι υπάλληλοι του που εργάζονται στις ΗΠΑ και οι οποίοι κατάγονται από τις επτά αυτές χώρες και είναι κάτοχοι έγκυρων θεωρήσεων εισόδου G4, έχουν την άδεια να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εργασία τους», ανέφερε ο Ντουζαρίτς. Η έδρα του OHE είναι η Νέα Υόρκη.

«Είμαστε ασφαλώς ενήμεροι για τη σύγχυση των τελευταίων ημερών και προφανώς το ζήτημα μας ανησυχεί», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Νωρίτερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ιορδανός Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, έκρινε ότι το διάταγμα Τραμπ αντιβαίνει στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

30/01/2017 22:10
Πληροφορίες από MIGNATIOU, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS
Ουάσινγκτον, United States

Protesters join Senate and House Democrats during a rally to oppose US President Donald J. Trump's immigration ban in front of the Supreme Court in Washington, DC, USA, 30 January 2017. EPA, SHAWN THEW
Protesters join Senate and House Democrats during a rally to oppose US President Donald J. Trump’s immigration ban in front of the Supreme Court in Washington, DC, USA, 30 January 2017. EPA, SHAWN THEW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: