Ανήκει στον Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία η απανθρακωμένη σορός; Εν αναμονή ταυτοποίησης (βίντεο)




Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης και ταυτοποίησης από τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, επιβεβαιώθηκε κατόπιν εποικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ότι το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου της πόλης του Ρίο, στο οποίο βρέθηκε απανθρακωμένη σορός, είχε νοικιαστεί, προ ημερών, από τον Έλληνα πρέσβη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας την άμεση διενέργεια εκ μέρους των αρμόδιων ιατροδικαστικών αρχών του ελέγχου και της σχετικής ταυτοποίησης και επίσημη ενημέρωση μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά.

Το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία στην Μπραζίλια, σε στενή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της πορείας των ερευνών για τον εντοπισμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στη Βραζιλία σπεύδει άμεσα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπούενος ‘Αιρες Δημήτριος Ζεβελάκης, προκειμένου να συνδράμει το έργο της πρεσβείας μας στην Μπραζίλια.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ταυτοποίηση, συνεχίζονται οι έρευνες σε σχέση με αυτή την εξέλιξη» επισήμανε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σχετικά με τις ανακοινώσεις για τον θάνατο του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία.

Νωρίτερα, τραγική κατάληξη ανέφεραν πως είχε η αναζήτηση του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, από τις βραζιλιανικές Αρχές, το τηλεοπτικό δίκτυο Globo της Βραζιλίας, το πρακτορείο Reuters, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC και δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Μετά τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το πτώμα του Αμοιρίδη απανθρακωμένο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου, όπου είχε εξαφανιστεί.

Το πτώμα ήταν μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο που του έβαλαν φωτιά και σύμφωνα με τον τύπο της Βραζιλίας και την αστυνομία οι πινακίδες ταιριάζουν με εκείνες του αυτοκινητού που είχε νοικιάσει ο Αμοιρίδης.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό κάτι περισσότερο για το πώς κατέληξε εκεί ο πρέσβης και ποιος μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατό του, όμως η αλήθεια είναι ότι υπήρχε εξαρχής η υποψία για αρνητική κατάληξη της υπόθεσης του Αμοιρίδη που αγνοείτο από τη Δευτέρα, καθώς την αναζήτησή του είχε αναλάβει η υπηρεσία ανθρωποκτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης αστυνομίας μιλώντας σε βραζιλιάνικη εφημερίδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μπραζίλια να έχει πέσει θύμα απαγωγής.

«Δεν εργαζόμαστε πάνω στην υπόθεση της απαγωγής», είχε πει ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι οι απαγωγείς θα είχαν ήδη επικοινωνήσει με την οικογένεια του κ. Αμοιρίδη για να ζητήσουν λύτρα.

Ο 59χρονος διπλωμάτης διετέλεσε πρόξενος στο Ρίο από το 2001 ως το 2004, ενώ υπηρετεί πρέσβης στη Βραζιλία από τον Ιανουάριο του 2015.

Πηγή προσκείμενη στην ελληνική πρεσβεία, μιλώντας στην εφημερίδα Folha, είπε ότι η πρεσβεία ενημέρωσε την αστυνομία και το υπουργείο της Βραζιλίας, καθώς και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την εξαφάνισή του.

Αξιωματούχος ανέφερε πως επικοινώνησε μέσω γραπτών μηνυμάτων με τον πρέσβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, επισημαίνοντας πως «δεν ήταν βέβαιος ότι ήταν ο ίδιος που απαντούσε στα μηνύματα».

Η σύζυγός του είχε δηλώσει την εξαφάνισή του στην αστυνομία αφού δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του.

Προς το παρόν ούτε η ελληνική πρεσβεία στη Μπραζίλια, ούτε το ελληνικό προξενείο στο Ρίο έχουν πραγματοποιήσει οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: