Βαθύς ο δεσμός Ελλάδας-Κύπρου: Όσοι ηθελημένα ή άθελα επιχειρούν να τον υπονομεύσουν θα αποτύχουν




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΕΒΕΖΟΥ

Επιδιώκουμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος και θεωρούμε τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης κρίσιμη, απαράδεκτη αλλά κυρίως επισφαλή.  Είμαστε αδιαλείπτως έτοιμοι και πρόθυμοι για διάλογο, που θα οδηγήσει σε λύση η οποία, πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού εν συνόλω και όχι μόνο των Ελλήνων της Κύπρου.

Την ίδια όμως στιγμή όπου είμαστε έτοιμοι για διάλογο, έχοντας προβεί ως Ελληνοκυπριακή πλευρά τα τελευταία 40 χρόνια σε σειρά παραχωρήσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης δεν είμαστε, ούτε έτοιμοι, ούτε και μας επιτρέπεται να ακυρώσουμε ή να αναιρέσουμε με στάσεις και υποχωρήσεις μας αυτή την ίδια τη λύση και την προοπτική ειρηνικής συμβίωσης στο νησί.

Η δύσκολη, ως και εξαιρετικά δύσκολη, καμπή που προέκυψε στη διαδικασία των συνομιλιών είναι εξόφθαλμο ότι δεν αποτελούσε δική μας υπαιτιότητα. Επιπλέον, πασίγνωστοι και εξόφθαλμοι είναι και οι λόγοι που για 42 χρόνια το μισό σχεδόν νησί βρίσκεται υπό κατοχή.

Δεν ζούμε όμως σε έναν κόσμο που τα αυτονόητα – ευνόητα είναι αυτονόητα και τα απλά – απλά. Ως εκτούτου καλούμαστε και οφείλουμε να καταβάλουμε πρόσθετο κόπο, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να πείσουμε για τις θέσεις μας.

Γνωρίζουμε το «μέγεθός μας» όπως γνωρίζουμε και το «μέγεθος» των αντιπάλων μας, όμως αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως συστατικό αδυναμίας που θα ακυρώνει στον πυρήνα της αυτή την ίδια τη λύση και τα ελάχιστα τουλάχιστον χαρακτηριστικά που πρέπει να την διέπουν, ήτοι βιωσιμότητα, λειτουργικότητα και δίκαιο.  Είναι οι ίδιοι ακριβώς λόγοι για τους οποίους, δεν ήταν δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος  Αναστασιάδης να αποδεχθεί τις ατελέσφορες προτάσεις του τ/κ ηγέτη στο τραπέζι των συνομιλιών, οι οποίες εκτός από συγκρουόμενες με πρόσφατες προτάσεις του, περιείχαν το στοιχείο του αδίκου και της αδυναμίας να γίνουν αποδεκτές από τους Έλληνες της Κύπρου.

Η συνέχεια λοιπόν της διαδικασίας και των διαπραγματεύσεων είναι  δυνατόν να έχουν πιθανότητα επιτυχούς έκβασης, εάν και εφόσον, όσοι είτε επηρεάζουν, είτε θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν την τουρκική πλευρά και δη την Τουρκία, πείσουν για τα αυτονόητα, τα οποία ως έλληνες της Κύπρου διεκδικούμε, και τα οποία είναι αναγκαία συστατικά μιας λύσης για το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου των κυπρίων και όχι μόνο των Ε/Κ.

Σ’ αυτή τη μακρά επίπονη και δύσκολη διαδρομή η Αθήνα ήταν και είναι στο πλευρό μας. Χωρίς αμφισημίες και χωρίς διλήμματα. Ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει αλλά και αισθάνεται την Αθήνα, κυβέρνηση και κόμματα, πλάι του, στήριγμα και ασπίδα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και του συνόλου των Κυπρίων.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται ενότητα, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και μεταξύ κυπριακού και ελλαδικού ελληνισμού και όσοι ηθελημένα ή άθελα επιχειρούν  να την υπονομεύσουν θα αποτύχουν οικτρά.  Ο δεσμός αυτός είναι πολύ βαθύς για να πληγεί από λογής-λογής ναρκοθέτες.

  • Ο Κυριάκος Κενεβέζος είναι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: