Τσίπρας και Αναστασιάδης συζητούν στην Αθήνα, Ασφάλεια, Διάσκεψη και το νέο τοπιο




Η Ελλάδα και η Κύπρος λίγο πριν την τελική στροφή προς τη Γενεύη, συζητούν σήμερα τις επόμενες ενέργειες και θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν το πλαίσιο των κινήσεων ενόψει της έναρξης της νέας φάσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη για να έχει συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι το θέμα της Ασφάλειας, η σύνθεση της Διάσκεψης ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Υπό το φως και της πρώτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων Ελλάδος και Τουρκίας προχθές στην Άγκυρα, θα συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθεί στα θέματα της Ασφάλειας. Σημειώνεται συναφώς πως τα μηνύματα από την Άγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων, με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση. Ως προς το θέμα της διαδικασίας, οι δυο κυβερνήσεις επιμένουν πως Διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών.

Είναι σαφές πως μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με την πιο σημαντική να είναι το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου και ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα θέσει κάποια ζητήματα ενόψει της Γενεύης. Και για τη Διάσκεψη ( σύνθεση κλπ) και για το ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού στη διαδικασία.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα ήταν χθες για χωριστές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: