«Το μετάλλιο του Γιαννιώτη είναι το χρυσό κλειδί για το μέλλον»: Το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης




Ως το «χρυσό κλειδί» για τις νεότερες γενιές θεωρεί ο Δημήτρης Σαρακατσάνης το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, με συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, μιλάει γι’ αυτή την επιτυχία και για το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης.

«Θεωρώ ότι το μετάλλιο του Σπύρου Γιαννιώτη τον περασμένο Αύγουστο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο αποτελεί το “χρυσό κλειδί” για τα παιδιά, τα οποία έχουν δυνατότητες και οράματα να φτάσουν ψηλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Όπως το 2002 είχα πει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο δρόμο των επιτυχιών και των μεταλλίων, όταν κατακτήσαμε το πρώτο μας ευρωπαϊκό μετάλλιο στο Βερολίνο το 2002 με τη σκυταλοδρομία και από τότε έχουμε φτάσει τα 20 μετάλλια, έτσι πιστεύω πως η επιτυχία του Σπύρου Γιαννιώτη θα ξεκλειδώσει το δωμάτιο των μεταλλίων και των επιτυχιών σε μεγάλες διοργανώσεις. Θεωρώ ότι το 2016 σημαδεύεται με τη μοναδική αυτή επιτυχία του Σπύρου Γιαννιώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στη συνέχεια είπε: «Προσωπικά θεωρώ ότι ολοκλήρωσα τον ρόλο μου ως παράγοντας, αφού εκπλήρωσα το μεγάλο μου απωθημένο. Ήθελα για την κολύμβηση ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Να που ήρθε κι αυτό. Όλα τα άλλα τα είχαμε πετύχει και αυτό μας έλειπε. Αυτό που έκανε ο Γιαννιώτης αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την ελληνική κολύμβηση. Ας μην ξεχνάμε όμως και τις επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου. Δεν είναι μόνο τα μετάλλια, τα οποία κατακτήσαμε, αλλά και το γεγονός ότι είχαμε το 10% των τέταρτων θέσεων, που σημαίνει ότι οι Έλληνες κολυμβητές έχασαν στις λεπτομέρειες ακόμη περισσότερα μετάλλια. Ήταν στο σύνολό της μια εξαιρετική χρονιά για την ελληνική κολύμβηση».
Ο κ. Σαρακατσάνης υποστηρίζει ότι οι Έλληνες κολυμβητές θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο και στα αθλήματα της πισίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, λέγοντας: «Περίμενα να πάμε λίγο καλύτερα στα αγωνίσματα της κλασικής κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περίμενα και είχα ως όνειρο και επιδίωξη να βρεθούμε σε 2-4 τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν τα καταφέραμε και πιστεύω πως σε αυτό έπαιξε ρόλο η πνευματική διαχείριση από τους Έλληνες κολυμβητές. Είναι αλήθεια πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν άλλη βαρύτητα. Δεν συγκρίνονται ?όχι μόνο για τους Έλληνες αθλητές, αλλά για τους αθλητές όλου του κόσμου με Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια πρωταθλήματα. Μερικοί από αυτούς δείχνουν μεγαλύτερο δέος από ό,τι πρέπει. Εκτιμώ ότι αυτό ήταν το γεγονός που δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στους τελικούς των αγωνισμάτων, στα οποία μετείχαν».

Μιλώντας για το αύριο της ελληνικής κολύμβησης ο κ. Σαρακατσάνης τόνισε: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον. Λέω συγκρατημένα, γιατί δεν είναι πάρα πολλά παιδιά, τα οποία ξεχωρίζουν και βρίσκονται σε μικρή ηλικία. Τι φταίει γι’ αυτό; Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, όπου τα παιδιά μπορούν να προετοιμαστούν σωστά για το υψηλότερο επίπεδο, θεωρώ πως είναι ο κυριότερος λόγος. Το γεγονός δηλαδή ότι πολλά κολυμβητήρια είτε είναι κλειστά, είτε λειτουργούν με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Συνολικά θεωρώ ότι η αποτίμηση για το 2016 είναι θετική».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: