Θετική η εκεχειρία στην Συρία, για Ουάσινγκτον: Για ιστορική ευκαιρία μιλά ο Ερντογάν




“Θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ανακοίνωση για εκεχειρία στη Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί πλήρως.

“Οποιαδήποτε προσπάθεια σταματάει τη βία, σώζει ζές και δημιουργεί τις συνθήκες για παραγωγικές πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι καλοδεχούμενη” είπε ο Μαρκ Τόνερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. “Ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως και θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον “δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν την ανακοίνωση” περί τερματισμού των εχθροπραξιών.

Η εκεχειρία στη Συρία, μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης θα τεθεί σε εφαρμογή απόψε τα μεσάνυχτα. Θα ακολουθήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στις αρχές Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Τόνερ επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με την οποία “δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση αυτή” που διαρκεί εδώ και σχεδόν έξι χρόνια και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον “στηρίζει πλήρως” την επανέναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Θα την τηρήσει ο Άσαντ

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να τηρήσει την συμφωνία εκεχειρίας στην Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν και ο Άσαντ συνομίλησαν στο τηλέφωνο και συμφώνησαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης που θα διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν θα αποτελέσουν «ένα σημαντικό βήμα προς την τελική επίλυση της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε πως αποτελεί μια «πραγματική ευκαιρία» για την επίτευξη πολιτικής λύσης στον συριακό πόλεμο έπειτα από την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας παράλληλα ότι το καθεστώς της Δαμασκού θα εισέλθει στις συζητήσεις της Αστάνα επιδεικνύοντας «διαλλακτικότητα».

«Αποτελεί καθήκον όλων των οργανώσεων της αντιπολίτευσης που την υπέγραψαν (σ.σ. την συμφωνία) να πάρουν αποστάσεις και να αναγγείλουν ότι δεν συνδέονται με το Μέτωπο αλ Νόσρα ή το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.

Για ιστορική ευκαιρία μιλά ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σήμερα ότι το παράθυρο της ευκαιρίας που ανοίγει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία δεν πρέπει να χαθεί.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της και για την διακοπή των αεροπορικών επιδρομών, που κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνεται στην ανακωχή.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι προσεχείς συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα τουΟΗΕ στη Γενεύη αλλά να τις συμπληρώσουν.

«Αυτή η ευκαιρία πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Χαιρετίζει και ο ΟΗΕ

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία ανακοινώθηκε σήμερα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτρέψει να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους.

«Ο ειδικός απεσταλμένος χαιρετίζει τη γενική εκεχειρία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης», ανέφερε το γραφείο του ντε Μιστούρα σε μια ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ελπίζει η συμφωνία «να διευκολύνει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» στη χώρα.

Ο ντε Μιστούρα «ελπίζει ότι η εκεχειρία θα σώσει ζωές αμάχων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Εξάλλου ο ντε Μιστούρα «ελπίζει» η συμφωνία αυτή να επιτρέψει να γίνουν «παραγωγικές συνομιλίες στην Αστάνα», την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου η Ρωσία σχεδιάζει να οργανωθούν οι συνομιλίες για τη Συρία πέραν του πλαισίου του ΟΗΕ.

Ακόμη ο Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε πως οι «εξελίξεις θα συμβάλουν να γίνουν παραγωγικές και συνολικές διασυριακές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» στη Γενεύη την 8η Φεβρουαρίου.

29/12/2016 20:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: