Στρώνεται χαλί για Γενεύη: Μετέωρο το βήμα για τη σύνθεση της Διάσκεψης, κλωτσά ο Ακιντζί




Του Κώστα Βενιζέλου

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για πρόοδο, ο κατοχικός ηγέτης, επέλεγε δημόσια να αναδείξει κόκκινες γραμμές σπεύδοντας να στρώσει το δικό του χαλί για τη Γενεύη.

Στη χθεσινή συνάντηση, που κράτησε λιγότερο από τέσσερις ώρες, ο Οζντίλ Ναμί ανέλαβε να παρουσιάσει εκ μέρους των δυο διαπραγματευτών, τα αποτελέσματα από την πορεία των μέχρι σήμερα συζητήσεων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρόοδος είναι περιορισμένης έκτασης και οι διαφωνίες παραμένουν ενώ πολλές είναι οι εκκρεμότητες. Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά μετά που απροσδόκητα εξασφάλισε οδικό χάρτη και ημερομηνία για πενταμερή, δεν έχει κανένα λόγο να διαπραγματευτεί αφήνοντας όλα τα θέματα για το τέλος. Κι αυτό κάνει από τη Συμφωνία του Δείπνου και εντεύθεν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε το χαρακτήρα «ανακεφαλαίωσης» έδωσαν διαφορετικό τόνο μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ρωτήθηκε πώς διαμορφώνεται η συνολική εικόνα από πλευράς προόδου ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης, είπε ότι «εάν υπήρξε πρόοδος; Λέμε ότι υπήρξε».

Σε ερώτηση αν αυτή η πρόοδος φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά, ώστε να υπάρξει ένα πιο απτό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος «σε θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί και υπάρχουν και άλλα που θα συζητηθούν στις 4 του Γενάρη, αφού προετοιμαστούν προηγουμένως με εντατικές διαβουλεύσεις που θα έχουν οι διαπραγματευτές».

Ερωτηθείς αν αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη στην Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Ανακοίνωση (της 1ης Δεκεμβρίου) λέει ότι στις 12 θα προστεθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά εν συνεχεία διαλαμβάνεται και η πρόνοια ότι θα προσκληθούν και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως απαιτείται. Και μεταξύ των μελών που οπωσδήποτε αποτελούν τη διεθνή σύμβαση περί εγγυήσεων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ο καθένας μπορεί να δίνει την ερμηνεία του, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί».

Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είπε πως η επιμονή σε μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, συνέχισε, δεν θα φέρει αποτέλεσμα η συνέχιση των δηλώσεων στην τ/κ πλευρά ότι οι εγγυήσεις «δεν είναι θέμα που αγγίζεται, δεν θέλουμε καμιά αλλαγή, τελεία και παύλα». Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως το νέο καθεστώς στο οποίο θα συμφωνηθεί όσον αφορά το θέμα της Ασφάλειας να περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας.

Επανέλαβε πως στη Γενεύη θα συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη και παρέπεμψε στη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τις ενδιαφερόμενες πλευρές που μπορεί να καλεστούν, είναι όπως ανέφερε, η Ε.Ε., παραπέμποντας στο Μπούργκενστοκ το 2004. Περαιτέρω ανέφερε πως η Ε.Ε. δεν θα συμμετέχει αλλά θα έχει καθεστώς παρατηρητή και πρόσθεσε: «Για ένα τέτοιο ξεκάθαρο θέμα το να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις είναι και λίγο μη λογικό. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να κάνει το σχόλιό του δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός». Ο Ακιντζί αναφέρθηκε και στην Κίνα ( όπως προχθές στη Ρωσία) και διερωτήθηκε «τί δουλειά έχει η Κίνα;».

ΑΚΙΝΤΖΙ: Το αέριο, οι κίνδυνοι και οι αγωγοί μέσω Τουρκίας
O κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου στέλνοντας μηνύματα. Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε πως το αέριο θα μπορούσε να φθάσει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας σημειώνοντας πως θα είναι επικερδές και ωφέλιμο για όλες τις πλευρές.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη περίοδο και ενώ μπροστά μας βρίσκεται μια τέτοια σοβαρή Διάσκεψη δεν θα δημιουργηθεί κάποια δυσκολία στο θέμα του φυσικού αερίου. Γίνονται, είπε, κάποια βήματα τα οποία θεωρεί ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση ή στη Διάσκεψη της Γενεύης, λέγοντας πως αυτό θα ήταν λάθος. «Εγώ δεν αναμένω σύντομα να υπάρξει κάποια γεώτρηση», είπε και υπενθύμισε την περίπτωση με την κάθοδο του πλοίου Μπαρμπαρός πρόσθεσε πως δεν αναμένεται να επαναληφθεί αυτό.

Δυο συναντήσεις και Αθήνα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως με τον Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στις 4 του Γενάρη, μη αποκλειόμενης και της 7ης του ίδιου μήνα. Ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει μετάβαση του στην Αθήνα για συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «προβλέπω ότι ναι».

Σημειώνεται πως προ ημερών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Και η Σιμπέρ στα άκρα
Η λεγόμενη Πρόεδρος της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, είπε ότι όποιο κι αν είναι το μοντέλο λύσης στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν την εγγύηση της Τουρκίας.

Μιλώντας , ως επίτιμη προσκεκλημένη, στο συνέδριο του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος στα Σκόπια, η Σιμπέρ ανέφερε πως παρά το ότι η τουρκική κοινότητα στη Μακεδονία και ο τουρκοκυπριακός ‘’λαός’’ ζουν σε ξεχωριστές γεωγραφίες, έχουν ισχυρούς αδελφικούς δεσμούς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: