Στη Γενεύη για εντατικές συνομιλίες στις 9 Ιανουαρίου και πολυμερή στις 12/1: Ανταλλαγή χαρτών στις 11/1




Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε για τέσσερις περίπου ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες σε Λευκωσία και Γενεύη.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες στις 9 του Γενάρη στη Γενεύη, στις 11 του ίδιου μήνα θα ανταλλάξουν χάρτες και στις 12 θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι «επαναρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για το Κυπριακό  με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ακόμη, πως από τώρα και μέχρι τις 9 του Γενάρη θα συναντούνται τόσο οι ηγέτες όσο και οι διαπραγματευτές.

Ανακοίνωση εξέδωσαν και τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, όπου αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνέχιση των συνομιλιών και «αποφάσισαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με στόχο να πετύχουν περαιτέρω πρόοδο».

Αναφέρεται επίσης, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017, στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν χάρτες και στις 12 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό, παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και με όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται».

Η συνάντησή τους ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Το δείπνο παρέθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή στη Λευκωσία, στην παρουσία της ίδιας, καθώς και των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμ.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο, μετά το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: