Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε για τη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα Σκόπια




Την ανησυχία του για τη τεταμένη ατμόσφαιρα που εξακολουθεί να επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λόγω των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του State Department, Τζον Κίρμπι. Απηύθυνε, ταυτόχρονα, έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον διαπιστευμένων διπλωματών στα Σκόπια από οπαδούς κομμάτων.

«Ανησυχούμε εξαιτίας των αυξημένων πολιτικών εντάσεων , μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου και καταδικάζουμε την προκλητική ρητορική κάποιων πολιτικών αρχηγών, η οποία παρακινεί σε επιθέσεις εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και των διαπιστευμένων πρέσβεων.

Καλούμε τους πολιτικούς αρχηγούς να σταματήσουν τις επιθέσεις, να σεβαστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες και να επιτρέψουν τον σχηματισμό αξιόπιστης και σταθερής κυβέρνησης, την οποία θα διακρίνει υπευθυνότητα, και ο σεβασμός της λειτουργίας του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν μια τέτοια κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης», ανέφερε στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ενστάσεις σχετικά με την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής γεγονός που προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από το κόμμα του πρωθυπουργού Νικολα Γκρούεφσκι που κινδυνεύει εφόσον δικαιωθούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο Διοικητικό Δικαστήριο, να απωλέσει την πρωτοκαθεδρία στις έδρες για το νέο κοινοβούλιο.

Ο κ. Γκρούεφσκι, αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του επιδόθηκαν σε οξύτατη αντιδυτική ρητορική καταφερόμενοι μάλιστα και εναντίον των πρέσβεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια γεγονός που δεν έμεινε αναπάντητο από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κίρμπι ανέφερε επανειλημμένα τα Σκόπια ως “Μακεδονία”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: