Σε ρευστό τοπίο η Γενεύη: Πρόοδο βλέπει ο Αναστασιάδης, καταφεύγει στις κόκκινες γραμμές ο Ακιντζί




Οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακο θα προσέλθουν στις συνομιλίες σε ένα ρευστό τοπίο καθώς διαφορετικά ερμηνεύεται η Συμφωνία του Δείπνου. Η σύνθεση της Διάσκεψης που θα συγκληθεί με βάση τον οδικό χάρτη στις 12 Ιανουαρίου, δεν έχει ξεκαθαρίσει ενώ αυτό αναμένεται να αποτελέσει θέμα τριβής.

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχαν νέα συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας ο Οζντίλ Ναμί ανέλαβε να παρουσιάσει εκ μέρους των δυο διαπραγματευτών, τα αποτελέσματα από την πορεία των μέχρι σήμερα συζητήσεων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρόοδος είναι περιορισμένης έκτασης και οι διαφωνίες παραμένουν ενώ πολλές είναι οι εκκρεμότητες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε το χαρακτήρα «ανακεφαλαίωσης» έδωσαν διαφορετικό τόνο μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να μιλήσει για πρόοδο αν και δεν απέφυγε να πει πως παραμένουν διαφορές.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε να υπενθυμίσει τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των τουρκικών εγγυήσεων ενώ επέμεινε πως η Διάσκεψη θα είναι πενταμερής, αποκλείοντας τη συμμετοχή μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου με αφορμή τις προχθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τον νέο γύρο αδειοδότησης και την έναρξη διαπραγματεύσεων με εταιρείες. Άφησε να εννοηθεί πως δεν θα πρέπει αυτή η εξέλιξη να επηρεάσει τη διαδικασία ή να αποτελέσει εμπόδιο στη λύση.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου ενώ δεν αποκλείεται να τα πουν και στις 7 του ίδιου μήνα. Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά μετά που εξασφάλισε τον οδικό χάρτη και ημερομηνία για πενταμερή, δεν έχει κανένα λόγο να διαπραγματευτεί αφήνοντας όλα τα θέματα για το τέλος.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση των δύο χωρών. Στόχος είναι να συγκληθεί συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: