Ρέντσι: Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν




Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έκρινε σήμερα ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο δυνατόν, παρότι ο διάδοχος του διεξάγει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Ρέντσι παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι να αναλάβει πρωθυπουργός και να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Ελπίζουμε να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Ο Τζεντιλόνι διεξήγαγε διαβουλεύσεις με τα περισσότερα από τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στο ιταλικό κοινοβούλιο και σε λίγο (στις 18:30) αναμένεται στο Κυρηνάλιο, το προεδρικό μέγαρο, πιθανότατα για να ενημερώσει τον Ματαρέλα για τη σύνθεση της κυβέρνησής του και ότι έχει εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία. Πολλοί από τους υπηρεσιακούς πλέον υπουργούς αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PD, ο Έτορε Ροσάτο, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζεντιλόνι πως φυσικά το κόμμα θα στηρίξει τις προσπάθειές του, αλλά το κοινοβούλιο έχει «χάσει την ορμή του» και κατά συνέπεια πρέπει να διεξαχθούν «σύντομα» νέες εκλογές.

Νωρίτερα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Quotidiano.net ανήρτησε μια συνέντευξη με τον Ρέντσι, στην οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως αναμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο και εύχεται στον Τζεντιλόνι καλή τύχη.

«Οι επόμενες εκλογές, πιθανόν τον Ιούνιο, θα διεξαχθούν με αναλογική», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι. Ωστόσο εκτίμησε πως οι εκλογές ίσως είναι δύσκολο να διεξαχθούν πριν από το Σεπτέμβριο, διότι τότε τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου θα δικαιούνται να λάβουν συντάξεις, κατά την ίδια πηγή.

Ερωτηθείς για τον Τζεντιλόνι ο Ρέντσι είπε ότι είναι ένα «στέλεχος με ποιότητα» και «θα τα πάει καλά», προσθέτοντας πως του εύχεται «καλή τύχη».

Ο εκπρόσωπος του Ρέντσι δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές, τόνισε πάντως ότι η συνέντευξη δημοσιεύθηκε παρά τη θέλησή του.

12/12/2016 17:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ρώμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: