Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Δ), ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Α) παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ `Ειντε (2Δ), της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ (2Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Πλήρης αποδοχή τουρκικών θέσεων από Αναστασιάδη: Ελλάδα-Κύπρος στο εδώλιο, λέει το ΔΗΚΟ

Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα κόμματα βρίσκονται προ νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα και έχει αποδεχθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη.

Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη.

Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί τις εξελίξεις πολύ αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογαν».

Ο κύριος Σιζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι εκείνο το οποίο επιχειρήθηκε στην Ελβετία, για διασύνδεση του εδαφικού με την εκ περιτροπής Προεδρία, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και τη περαιτέρω εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψεως αποφάσεων, επιτυγχάνεται τώρα.

Είπε επίσης ότι σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ή διάσκεψης τύπου Μπούργκεστοκ, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατίας, θα την καταστήσει εκλιπούσα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί με αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη συμμετοχή των Πέντε Μονίμων Μελών και σε αυτή να συζητηθούν μόνο οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Όλα καλά για το ΔΗΣΥ…αναμένει ενημέρωση το ΑΚΕΛ

Το κυβερνόν κόμμα ΔΗΣΥ, πάντως, θεωρεί θετική την επανάληψη των συνομιλιών που αποφασίστηκε χθες μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι η απόφαση είναι κορυφαίας σημασίας, αναφέροντας ότι στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία κυπριακή λύση με βάση Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο κ. Σοφοκλέους συνέστησε υπομονή μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για το τι άλλο διημείφθη στο ψεσινό δείπνο, πέραν του καθορισμού των ημερομηνιών, εικάζοντας ότι οι δύο ηγέτες δυνατό να μπήκαν σε λεπτομέρειες για θέματα που εκκρεμούν προτού καταλήξουν στην απόφαση για συνομιλίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο χθεσινό δείπνο με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Κυπριακό και αυτό προέκυψε είναι ένας ορατός ορίζοντας κατάληξης αυτής της διαδικασίας.

Από τη μια, είπε ο κύριος Σοφοκλέους, οι εξελίξεις προκαλούν λογικές ανησυχίες αλλά από την άλλη πρέπει να δημιουργούν και ελπίδες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το κόμμα θα περιμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας των όσων συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ και δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις.

Χαρακτήρισε θετική την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της διαδικασίας.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι στην πολυμερή διάσκεψη κατά την οποία θα αποφασιστούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, πρέπει να συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

http://mignatiou.com/2016/12/o-anastasiadis-den-katalaveni-tipota-katathesi-charton-stin-genevi-ke-amesos-polimeris/

02/12/2016 09.44
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Be the first to comment on "Πλήρης αποδοχή τουρκικών θέσεων από Αναστασιάδη: Ελλάδα-Κύπρος στο εδώλιο, λέει το ΔΗΚΟ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*