Παρεμβάσεις προς ΟΗΕ και Ε.Ε.: Σιγή ιχθύος στην Τουρκία, “οδικός χάρτης” με πρωτοβουλίες




Του Κώστα Βενιζέλου

Πρωτοβουλίες τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη θα αναπτύξουν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου ενόψει της νέας φάσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πλαισιωμένοι από τους συνεργάτες τους, τους υπουργούς Εξωτερικών και τους κυβερνητικούς Εκπροσώπους,αξιολόγησαν τα δεδομένα και καθόρισαν την τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τη Γενεύη αλλά και στη διάρκεια της εκεί παρουσίας τους. Οι πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις αφορούν και διαδικαστικά ζητήματα αλλά και ουσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις θα κινηθούν ως εξής:

Πρώτο, θα υπάρξει κίνηση προς τα Ηνωμένα Έθνη, με βασικό άξονα τη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιανουαρίου και ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα θέσει ζητήματα που αφορούν τον ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και της διαδικασίας (σύνθεση Διάσκεψης).

Δεύτερο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα έχει επαφές, συναντήσεις ή διά τηλεφώνου, με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους της Ένωσης.

Τρίτο, τόσο ο Πρωθυπουργός Τσίπρας όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχουν τις επόμενες ημέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες ξένων χωρών, για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις και να ζητήσουν στήριξη.

Τέταρτο, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου επιδιώκουν όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ουσιαστικό ρόλο και εμπλοκή στη Γενεύη και όχι απλά να είναι παρόντες.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση εμπειρογνωμόνων Ελλάδος και Τουρκίας, την περασμένη Τετάρτη στην Άγκυρα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προέκυψε οτιδήποτε το καινούργιο. Η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις για διατήρηση των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων και μετά τη συμφωνία στο Κυπριακό. Τούτο, ενδεχομένως, να προμηνύει και την τουρκική στάση στη Γενεύη.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μαξίμου ως ουσιαστική, δημιουργική και άκρως εποικοδομητική. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο». Όπως σημείωσε, «απόλυτη ήταν η συναντίληψη, τόσο για θέματα ουσίας, όσο και για θέματα διαδικασίας», προσθέτοντας ότι «η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα».

«Κοινός στόχος, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατούς κατοχής», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σε ερώτηση εάν έχει «κλείσει» η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ημερομηνία για μία τέτοια συνάντηση. Αναμένουμε».

Συνεχής ο συντονισμός λέγει το Μαξίμου
Η σταθερή προσήλωση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, επανεπιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και παράλληλα ελήφθησαν αποφάσεις για ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Ιωάννη Κασουλίδη, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, επανεπιβεβαιώθηκε η σταθερή προσήλωση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα, ελήφθησαν αποφάσεις για ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Η καθυστέρηση άλλαξε πλάνα
Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου καθυστέρησε να τελειώσει και η κυπριακή αποστολή θεώρησε πως έχασε την πτήση των 1.30 το μεσημέρι. Πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έμεινε να ξεκουραστεί για να αναχωρήσει αργότερα χθες με την πτήση των 6.30 μ.μ., ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης πήγαν απευθείας στο αεροδρόμιο. Για καλή τους τύχη λόγω της κακοκαιρίας, η πτήση τους είχε μια ώρα καθυστέρηση και ως εκ τούτου, πρόλαβαν.

Τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθες ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ελληνική Προεδρία.
Κατά την επικοινωνία, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και από τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά την επικοινωνία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής πλευράς υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: