Ο Πούτιν έχει μόνο κέρδη στη Συρία: Τόλμησε όταν οι ΗΠΑ αδράνησαν να “μπουν” στον εμφύλιο




Γράφει η Ξένια Τούρκη

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ρωσία ανακοίνωσε την ενεργή συμμετοχή της στον πόλεμο στη Συρία. Η ρωσική εμπλοκή αποτέλεσε σημείο καμπής όχι μόνο για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στον συριακό εμφύλιο.

Από τότε οι τζιχαντιστές χάνουν εδάφη και μαχητές και σε συνδυασμό με τις μάχες στο Ιράκ, υπέστησαν σημαντικό πλήγμα. Οι δε αντικαθεστωτικοί βρίσκονται σε δεινή θέση. Εκεί που φαινόταν ότι ο πρόεδρος της Συρίας χάνει το παιχνίδι. Ξαφνικά βρέθηκε να έχει το πάνω χέρι, ανακαταλάμβανοντας σημαντικές περιοχές που είχε χάσει, ενώ σχεδόν κανένας πλέον δεν μιλά για την επόμενη μέρα στη Συρία χωρίς αυτόν.

Οι ΗΠΑ δεν είδαν με καλό μάτι την εμπλοκή της Ρωσίας. Φυσικά, δεν μπορούσαν να κάνουν και κάτι για να σταματήσουν τη Μόσχα, η οποία θεωρεί πως η Συρία βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της και πως έχει κάθε δικαίωμα να προστατέψει τα συμφέροντά της. Έτσι, αναγκάστηκαν να αποδεχτούν το γεγονός ότι η Ρωσία επιχειρεί στη Συρία, με οποιαδήποτε μέσα θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, ακόμη και όταν προκαλεί.

Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως πρωταρχικός στόχος της Μόσχας δεν ήταν να πολεμήσει τους τζιχαντιστές αλλά να σώσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Όσοι κατηγορούν τη Ρωσία πως πολλές φορές δεν ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, έχουν απόλυτο δίκαιο.

Η Ρωσία, φυσικά δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει πως ο Σύρος πρόεδρος είναι ένας στυγνός δικτάτορας που σκοτώνει και καταπιέζει το λαό του. Αλλά συναισθηματισμοί και δικαιοσύνη στην πολιτική, δεν χωράνε, αφού τα συμφέροντα είναι πάνω από όλα. Για αυτό και η Μόσχα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Η αεροπορική και η ναυτική βάση που διατηρεί η Ρωσία επί συριακού εδάφους είναι ο προφανής στόχος που υπερασπίζεται τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτό που δεν είναι φανερό είναι πως η Συρία αποτελεί ευκαιρία για τη Ρωσία. Είναι η αρένα όπου η επιμονή, το πείσμα και η επίδειξη πηγής της έδωσε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τον ανταγωνισμό της με τη Δύση και να σταθεί ισάξια απέναντι στις ΗΠΑ. Αλλάζοντας τη ροή του συριακού εμφυλίου, η Μόσχα επανατοποθέτησε δυναμικά τον παγκόσμιο ρόλο της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: