Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να δώσει εντολή να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον του Νίκου Κοτζιά…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Υποστηρικτής των θέσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, δεν είμαι, και συχνά διαφωνούμε διότι ο καθένας υποστηρίζει με πάθος τις απόψεις του.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, πρέπει να σημειώσω ότι οι προσωπικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, και συχνά συζητούμε όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για την Ελλάδα και τα προβλήματά της. Και θα έλεγα χωρίς καμία αναστολή ότι απολαμβάνω αυτές τις συζητήσεις, τις οποίες πιστεύω πως διακρίνει η ειλικρίνεια.

Πιστεύω ότι μετά το φιάσκο της Ελβετίας η απογοήτευσή του είναι μεγάλη και η στενοχώρια του ανυπόφορη, επειδή ήταν αυτόπτης μάρτυρας αυτού που φοβόταν: ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας καρπαζοεισπράκτορας και υπάλληλος του Ταγίπ Ερντογάν. Του το λέγαμε και δεν άκουγε…

Ολες τις ημέρες που προηγήθηκαν του ναυαγίου, ο κ. Ακιντζί έδινε υποσχέσεις ότι θα φέρει χάρτη που θα ικανοποιούσε τις ανησυχίες του κ. Αναστασιάδη και γενικότερα των Ελληνοκυπρίων. Δεν παρουσίασε χάρτη και άλλαξε και τη θέση που είχε εκφράσει στα πολλά τετ-α-τετ με τον κ. Αναστασιάδη. Ότι δηλαδή θα αποδεχόταν την επιστροφή πολλών χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στα πατρογονικά τους εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν πριν 42 χρόνια από τις δυνάμεις του Αττίλα. Ο κατοχικός ηγέτης εξαπάτησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είναι αυτό που πονά πάρα πολύ τον κ. Αναστασιάδη.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα, λοιπόν, ότι ο Κύπριος ηγέτης αντιλήφθηκε ότι ο κ. Ακιντζί είναι μία «απάτη». Δεν είναι ο εταίρος για την ειρήνη, όπως είχε πείσει τον εαυτό του…

Το δεύτερο μείζον ζήτημα είναι η πολεμική που ξεκίνησε δυστυχώς μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο και τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκου Κοτζιά. Γιατί να το κρύψουμε; Η «διαταγή» για πυρ εναντίον του Ελληνα υπουργού δόθηκε από τα πολύ υψηλά δώματα. Ήταν ένα μεγάλο λάθος, διότι -όποιος και νάναι ο κ. Κοτζιάς, είτε σέβεται κανείς ή όχι τις πολιτικές του απόψεις- είναι ο υπουργός Εξωτερικών της «Μητέρας Πατρίδας». Και στο θέμα των εγγυήσεων έχει θέσεις ορθές. Και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτές τις θέσεις, ας το χωνέψουν όλοι. Διότι αν το πράξει θα γίνει από την μία στιγμή στην άλλη ένας Καραγκιόζης, όπως όλους τους άλλους. Είναι θέσεις (αυτές του κ. Κοτζιά) που εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνισμού και αντί να τον πολεμά κομματική και πολιτική ηγεσία της Λευκωσίας, θα πρέπει να τον ευχαριστεί, διότι την έσωσε από πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες.

Η Άγκυρα δεν διέταξε την υποχώρηση (και αποχώρηση) του κ. Ακιντζί από τις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας επειδή δήθεν ο κ. Κοτζιάς έμεινε ανυποχώρητος στο θέμα των εγγυήσεων. Αυτή ήταν η στρατηγική τους από την αρχή: Η αποχώρηση. Απλά έψαχνα δικαιολογία για να επιρρίψουν τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά. Και μερικοί ανόητοι δικοί μας έπεσαν στην παγίδα και αθώωσαν τον κ. Ερντογάν.

Ένας εκ των πιο σημαντικών αναλυτών της Αμερικής, εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα σε κλειστή ενημέρωση στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον, ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να πράξει οτιδήποτε στο Κυπριακό μέχρι τον Απρίλιο όταν ολοκληρωθούν οι αντιδημοκρατικές ενέργειές του στο εσωτερικό της χώρας. Μέχρι τότε θα κερδίζει χρόνο, τόνισε ο εν λόγω αναλυτής, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια έχει κάνει θεαματική στροφή εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Τουρκία του ισλαμοεθνικιστή Προέδρου της χώρας, γίνονται τα πάντα στη βάση σχεδίου. Και, ναι, ήταν τουρκικό σχέδιο να μας βάλουν να πλακωνόμαστε για μία εβδομάδα, για το ποιος φταίει για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Μερικοί επειδή παραμένουν στο …2004, και κάποιοι άλλοι που είναι σφόδρα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, βρίζουν τον κ. Κοτζιά και ξεχνούν ότι την ίδια στιγμή αθωώνουν την τουρκική αδιαλλαξία.

Είναι τόσο ανόητοι και βλάκες, και επειδή είναι γεμάτοι μίσος για όσους αρνούμαστε την «όποια λύση», προτιμούν να αθωώσουν τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης και να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος απλά έσωσε την παρτίδα για την Κύπρο. Εάν υποχωρούσε ο κ. Κοτζιάς, θα είχε οριστεί και η πενταμερής και μπορεί σήμερα να είχε καθοριστεί και η ημερομηνία των δημοψηφισμάτων για ένα ερμαφρόδιτο σχέδιο, που θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Αναστασιάδης σφάλλει που επιτρέπει στη δύναμη πυρός των οπαδών της «όποιας λύσης» να διαβάλλουν και να καθυβρίζουν τον κ. Κοτζιά. Όπως δόθηκε η εντολή επίθεσης εναντίον του Έλληνα υπουργού, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αποσυρθεί. Τώρα… Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν. Όχι η Ελλάδα και ο Νίκος Κοτζιάς…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι και αυτοί οι ψευτοσύντροφοι του ΑΚΕΛ που έπεσαν στην παγίδα και ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να …συνετίσει τον κ. Κοτζιά. Δεν αντιλαμβάνονται οι δυστυχείς ότι ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις του Κυπριακού στο δευτερόλεπτο τον κ. Τσίπρα. Όχι για να έχει το κεφάλι του ήσυχο αλλά επειδή έτσι το νοιώθει: ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: