Ο Γκιούλ και ο απαράδεκτος νόμος στην Τουρκία που απελευθέρωσε χιλιάδες βιαστές παιδιών…




Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: Middle East Forum και Gatestone Institute

Η Τουρκία επισήμως είναι η πρώτη χώρα στις φυλακίσεις δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα όμως οι ισλαμιστές που την κυβερνούν αποφάσισαν να απελευθερώσουν περί τους 3.000 κρατούμενους άνδρες οι οποίοι έχουν νυμφευθεί παιδιά κάποια από τα οποία τα είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά.

Η λαϊκή κατακραυγή έπεισε τους ισλαμιστές απλώς να ξανασκεφτούν, όχι να αποσύρουν, τον σχετικό νόμο. Οι μουσουλμάνοι γενικώς είναι μπερδεμένοι όσον αφορά την επιτρεπτή ηλικία γάμου. Το κοράνι δεν αναφέρει συγκεκριμένη κατώτερη ηλικία. Αλλά οι περισσότεροι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως ο προφήτης τους ο Μωάμεθ νυμφεύθηκε την Αϊσά όταν ήταν εννέα ετών, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ήταν 19 ή 20 ετών.

Κάποιοι όμως σύγχρονοι ισλαμιστές «θεολόγοι», επιμένουν πως δεν υπάρχει κατώτερη επιτρεπτή ηλικία γάμου και πως τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν ακόμα και ευρισκόμενα στην κούνια τους. Το 2014 ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας επέτρεψε γάμους κοριτσιών κάτω των 15 ετών. Φυσικά του Τούρκοι συντηρητικοί δεν αποτελούν εξαίρεση όσον αφορά τους γάμους μικρών κοριτσιών.

Νωρίτερα, εντός του 2016, ανώτατος δικαστικός είχε αποκαλύψει πως έχουν γίνει σχεδόν 3.000 γάμοι κοριτσιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στην Τουρκία. Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο δικαστής αποκάλυψε πως παιδιά από 5 έως 18 είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα και πως κορίτσια 12-15 αποτελούν τη βασική κατηγορία των θυμάτων.

Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένο περιστατικό όπου τρεις άνδρες απήγαγαν και βίασαν ένα κορίτσι, ένας από αυτούς το νυμφεύθηκε και κανείς τους δεν καταδικάστηκε. Βάσει όμως του νομοσχεδίου που η ισλαμική κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, όλοι οι βιαστές παιδιών θα απελευθερώνονταν από τη φυλακή, ενώ όσοι κακοποιούσαν παιδιά δεν θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες αν τα νυμφευόταν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο λέγοντας πως έλυνε το πρόβλημα των γάμων που γίνονταν πριν τη νόμιμη ηλικία. Στην Τουρκία, επισήμως, απαγορεύονται οι γάμοι σε άτομα ηλικίας κάτω των 17. Παιδιά 16 ετών μπορούν να παντρευτούν μόνο με άδεια από δικαστήριο.

Στην πράξη όμως χιλιάδες παιδιά παντρεύονται κυρίως μετά βιασμό με την συγκατάθεση της οικογένειάς του. Όταν ένα κορίτσι γεννήσει τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να ενημερώσουν τις αρχές και ο υπεύθυνος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι και 16 έτη.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, 482.908 παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Το 2015 μόνο 18.033 κορίτσια γέννησαν. Από αυτά, τα 244 ήταν κάτω των 15 ετών. Ο αριθμός των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης αυξήθηκε από 5.730 το 2005, σε 16.957 το 2015.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας έδειξε να υποχωρεί αποσύροντας το επίμαχο νομοσχέδιο για να το επεξεργαστεί καλύτερα. Όπως όμως και αν επανέλθει ο νόμος θα είναι προβληματικός, καθώς πουθενά σε αυτόν δεν υπάρχει ρήτρα για κατώτερη επιτρεπόμενη ηλικία γάμου. Αν ο νόμος περάσει ένας 60χρονος θα μπορεί άνετα να νυμφευθεί ένα κοριτσάκι 12 ετών με θρησκευτικό γάμο και να μην έχει κανένα νομικό πρόβλημα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν τις κακές συνήθειες των παραδοσιακών μουσουλμάνων. Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του πως είχε σοκαριστεί βλέποντας φοιτητές και φοιτήτριες να κάθονται στα ίδια θρανία.

Ο πρώην πρόεδρος Γκιουλ, συνιδρυτής του ισλαμικού ΑΚΡ μαζί με τον Ερντογάν, είχε νυμφευθεί τη σύζυγό του, όταν αυτή ήταν 15 ετών και αυτός 30. Για τους συντηρητικούς Τούρκους, η άφεση αμαρτιών προς τους βιαστές παιδιών, είναι πιο λογική κίνηση από την απελευθέρωση φυλακισμένων δημοσιογράφων.

  • Burak Bekdil is an Ankara-based columnist for the Turkish newspaper Hürriyet Daily News and a fellow at the Middle East Forum.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: