Ο Αναστασιάδης αποδέχθηκε χρονοδιάγραμμα: Συμφώνησε σε ότι ζητούσε η τουρκική πλευρά




Λευκωσία: Καθορισμός χρονοδιαγράμματος και μάλιστα ασφυκτικού συμφωνήθηκε χθες βράδυ από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη διάρκεια δείπνου που παράθεσε προς αυτούς ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Στο δείπνο, που κράτησε τέσσερις ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν σε ένα οδικό χάρτη, όπως ζητούσε η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, οδηγώντας τη διαδικασία στην τελική της φάση. Συγκεκριμένα έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο, με το βάρος να πέφτει στους διαπραγματευτές.

Στη συνέχεια, στις 9 Ιανουαρίου, οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα μεταβούν στη Γενεύη για να αξιολογήσουν τα μέχρι τότε δεδομένα στις συνομιλίες. Στις 11 Ιανουαρίου θα ανταλλάξουν χάρτες και την επομένη θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο. Με βάση το ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στη διάσκεψη για την Κύπρο, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες χώρες. Σημειώνεται, επίσης, πως άλλα μέρη μπορούν να προσκληθούν εάν απαιτηθεί τούτο.

Δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινιστεί, καθώς η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυκτα, κατά πόσο  έχει ενημερωθεί η Αθήνα σχετικά με τη συμμετοχή της στην πολυμερή. Σημειώνεται ότι το δείπνο, που ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και αποτελούσε την πρώτη συνάντηση μετά την αποτυχία του Μοντ Πελεράν 2, φιλοξένησε στο σπίτι της, στη νεκρή ζώνη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, η Ειδική Αντιπρόσωπος, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Του χθεσινοβραδινού δείπνου προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, προέκυψε το χθεσινοβραδινό δείπνο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά. Την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται πως στη Λευκωσία βρίσκεται για επαφές ο  Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις κ. Jonathan Cohen.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: