Κυπριακό, οικονομία και ιταλικό δημοψήφισμα στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Στάινμαϊερ




Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος τον κ. Στάινμαγερ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «μόνο με πολιτικές τιμωρίας η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά» και υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών αλληλεγγύης. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τόσο από την οικονομική όσο και από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στον ελληνικό λαό και να υπάρξει θετική διέξοδος στην οικονομική κρίση και στην προσφυγική.

Τέλος έκανε αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι μια μεγάλη πληγή εδώ και 42 χρόνια και ότι η συνεισφορά και της Γερμανίας στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης είναι σημαντική.

Στις δηλώσεις του ο κ. Στάινμαγερ είπε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας δεν ήταν οι καλύτερες, ωστόσο συμπλήρωσε ότι πλέον έχουν καλυτερεύσει αισθητά και πως και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά για τη βελτίωσή τους. Συμπλήρωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τη χώρα και τον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ευγνώμων που βρισκόταν δίπλα σε έναν εταίρο, ο οποίος είναι φιλικός προς την Ε.Ε. και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί, μετά το Brexit, η συνοχή των υπολοίπων κρατών – μελών της Ε.Ε..

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία και την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην Ιταλία υπάρχει κυβερνητική και όχι πολιτειακή κρίση που πρέπει να επιλυθεί τονίζοντας ότι «σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή» όπως είπε ο κ. Στάινμαγερ, προσθέτοντας ότι ο «Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο, ωστόσο δεν ψήφισαν (ναι) οι Ιταλοί».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στάινμαγερ μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ιταλία τις οποίες χαρακτήρισε «αρνητικές». Εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να γίνει γνωστό το πρόγραμμά της και μετά να υπάρξουν εκτιμήσεις καταλήγοντας ότι ελπίζει μια μελλοντική κυβέρνηση στην Ιταλία να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα επισκεφτεί και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν αναχωρήσει από την Αθήνα.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: