Κινήσεις σε δυο άξονες από Ολάντ στα πεδία του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε.




Του Κώστα Βενιζέλου

Ρόλο στο Κυπριακό αναλαμβάνει η Γαλλία τόσο στο πεδίο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που πραγματοποίησε χθες ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο, συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτή την εμπλοκή και είναι σαφέστατα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.

Πρώτο, σε σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η εμπλοκή του Παρισιού αφορά τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και ειδικά το θέμα της Ασφάλειας αλλά και της εφαρμογής της συμφωνίας. Η συμμετοχή της Γαλλίας όπως και των υπολοίπων εκ των πέντε μονίμων μελών εντάσσεται στην πρωτοβουλία που φαίνεται ότι έχει αναλάβει η κυβέρνηση του Παρισιού από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μεταβεί στη Γαλλία και συνάντησε τον κ. Ολάντ. Είναι ξεκάθαρο πως η Γαλλία επιθυμεί να είναι παρούσα και το έχει συζητήσει και με τα υπόλοιπα μέλη των πέντε μονίμων μελών.

Δεύτερο, στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πρωτοβουλίες αφορούν την εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις ώστε να συνάδει η συμφωνία με το κοινοτικό κεκτημένο. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διάρκεια της συνόδου θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της Διάσκεψης στη Γενεύη. Ο κ. Ολάντ επισήμανε με νόημα πως «η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο». Είπε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αφορούν και το Σ.Α. ξεκαθαρίζοντας πως είναι θέμα των μελών του Σ.Α. που πρέπει «να παίξει έναν ρόλο στη διαδικασία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η λύση, είπε, δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Ολάντ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, σταθερή στήριξη της γαλλικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Σημείωσε την εκφρασθείσα επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει ουσιαστικά ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού και ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και τη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της λύσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγγειλε την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Θα αφορά την ενίσχυση και αναβάθμιση της συμφωνίας που ήδη ισχύει. Ο κ. Ολάντ ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία που επιτρέπει στην Γαλλία την χρήση του εδάφους της. Αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς συνεργασίας ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ΤΟΤΑΛ, που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ για αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: