Η Τουρκία θέλει να ελέγχει ολόκληρο το νησί: Συμπέρασμα συζήτησης για το Κυπριακό στην Αθήνα




Η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε επίλυση του Κυπριακού αν δεν πιεστεί από τρίτο ισχυρό μέρος ή αν δεν εκτιμά ότι δια μέσου της επίλυσης βελτιώνεται η θέση της σε σύγκριση με το σημερινό status quo.

Σε αυτό συμφώνησαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση – ΙΝΕΡΠΟΣΤ στην Αθήνα την Τετάρτη στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Β. Καρατζάς» της Εθνικής Τράπεζας. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Καθηγητές Ευάγγελος Κουφουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Indian University – Purdue University, Ομότιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Κύπρο, Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωσταντίνος Φίλης, Διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας – Ευρασίας και ΝΑ Ευρώπης και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Ο Ε. Κουφουδάκης, στην εισήγησή του με τίτλο «Οι Αμερικανικές εκλογές και οι πρωτοβουλίες για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε ότι η εκλογή Τραμπ δεν θα φέρει σημαντικές αλλαγές χωρίς να αποκλείει μικρή ένταση της φιλοτουρκικής τάσης και υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.  Όπως είπε, η πρόβλεψη για διζωνική είναι πάγια επιδίωξη της Τουρκίας από το 1963 γιατί έτσι μπορεί να ελέγχει το νησί ενώ σημείωσε ότι στο σχέδιο Νίμιτς του 1978 υπήρχε ήδη η πρόβλεψη για εγκαθίδρυση Συνομοσπονδίας. Ο κ. Κουφουδάκης τόνισε ότι ΗΠΑ και Βρετανία είχαν χορηγήσει εκατομμύρια δολάρια (περίπου 60) προκειμένου δια μέσου σειράς ΜΚΟ, κέντρων μελετών αλλά και πρεσβειών να προπαγανδιστεί η αποδοχή του σχεδίου Ανάν και προσέθεσε ότι στο ίδιο σχέδιο αναφερόταν ότι η Μ. Βρετανία διατηρεί δικαιώματα στο υπέδαφος της Κύπρου και μετά την επίλυση καθώς και ότι οι βρετανικές βάσεις αποκτούν δικαίωμα ΑΟΖ καλώντας σε προσοχή στις λεπτομέρειες.

Στην παρέμβασή του, με τίτλο «Δίκαιη και βιώσιμη λύση – Ξύλινη γλώσσα της διπλωματίας και πραγματικότητα», ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η Τουρκία πάντοτε αντιλαμβανόταν την Κύπρο με στρατηγικούς όρους και σήμερα ξεχωρίζουν δύο: να περάσουν οι αγωγοί φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Τουρκία και στην Ευρώπη και να ελέγξει τα κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου.  Σημείωσε ότι πρόβλημα στην Κύπρο σημαίνει πρόβλημα στο Αιγαίο και εκτίμησε ότι τώρα η Τουρκία (τονίζοντας ότι αυτή διαπραγματεύεται, όχι οι Τουρκοκύπριοι) προσπαθεί να διαπραγματευτεί την επιστροφή εδάφους σε αντάλλαγμα με τη βιωσιμότητα του μελλοντικού κράτους και των θεσμών. Κατέληξε ότι το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες είναι η εξεύρεση και άλλων κοιτασμάτων και τάχθηκε υπέρ του τερματισμού των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο και με τους όρους που διεξάγονται τώρα, προτού η όλη υπόθεση φτάσει στο δημοψήφισμα.

Ο Κ. Φίλης στην ομιλία του με τίτλο «Ο αστάθμητος παράγοντας Τουρκία στο Κυπριακό και ο βαθμός επίδρασης της ρευστότητας στην Μέση Ανατολή στις προσπάθειες επίλυσης», σημείωσε ότι η Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, βρίσκεται σε θέση αδυναμίας με την οικονομία της να βυθίζεται. Εκτίμησε ότι η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής προσπαθεί να κάνει διαχείριση ζημιάς και ότι αν συνεχίσει όπως τώρα που βρίσκεται σε μια κατάσταση «στρατηγικού vertigo» όπως είπε, δεν αποκλείεται να χάσει, σταδιακά, τη σημασία που έχει ο ρόλος της στην περιοχή για την Δύση.

Τέλος, ο κ. Γιαλλουρίδης με ομιλία υπό τον τίτλο «Το Κυπριακό Πρόβλημα ως ζήτημα ασφάλειας και σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή», τόνισε ότι από το 1956 η Τουρκία έχει ως στρατηγικό στόχο την εξασφάλιση του ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου. Επισήμανε τους κινδύνους τόσο για την Κύπρο όσο και για το Αιγαίο και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «επανατοποθετηθεί το θέμα του Κυπριακού σε ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, ένα πλαίσιο εισβολής και κατοχής». Τάχθηκε υπέρ της άμεσης διακοπής των διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι υπάρχουν πλείστοι λόγοι επί των οποίων μπορεί να δικαιολογηθεί η διακοπή αυτή.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συζήτηση που παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η τ. πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και ο τ. αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 08/12/2016 14:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: