Η Μόσχα υπέρ της συμμετοχής των 5 μονίμων μελών του ΣΑ σε διεθνή διάσκεψη για Κυπριακό




Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, ανέφερε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του κόμματος, οι δύο άνδρες τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης τρων συνομιλιών. Νεοφύτου και Οσάτσι συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και διμερή θέματα.

«Είναι κοινή θέση και ευχή όλων να βρεθεί τρόπος να επαναρχίσει ο διάλογος για να μπορέσουμε αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα δημιουργήσει έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο κ. Νεοφύτου.

Από την πλευρά του ο κ. Οσάτσι επιβεβαίωσε πως «η θέση της Ρωσίας είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων». Ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει, αν απαιτηθεί κάποια βοήθεια από τη δική μας πλευρά είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η Μόσχα προτίθεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, ο Πρέσβης είπε ότι η Ρωσία έχει πρόθεση να βοηθήσει αν χρειαστεί, ενώ συμπλήρωσε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο.

Η Ρωσία είναι υπέρ της συμμετοχής των πέντε μονίμων μελών στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, είπε όμως ότι αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι δυο πλευρές.

Σύμφωνα με τον κ. Οσάτσι, η Μόσχα καταβάλλει προσπάθειες και μιλά με όλες τις πλευρές. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στην Τουρκία και έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Είπε εξάλλου ότι υπάρχουν σκέψεις να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Κύπρο υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου για να συζητήσει το Κυπριακού, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόσωπο. Τέλος ανέφερε ότι σήμερα το πρωί συνομίλησε και ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε στήριξη από χώρες που έχουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, στέλνοντας τα μηνύματα ότι το 2016 δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν άλυτα προβλήματα. «Εμείς βλέπουμε θετικά την οποιαδήποτε στήριξη από φίλες χώρες» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι εξελίξεις μετατίθενται στη νέα χρονιά, ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά εξαρτώνται από την ύπαρξη πραγματικής πολιτικής βούλησης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε διαδικασίες που δημιουργούν αδιέξοδα.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την Τετάρτη για πενταμερή και εγγυήσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι την ώρα που όλοι προσπαθούν εντός και εκτός Κύπρου να βρεθεί τρόπος επανέναρξης του διάλογου, όσο περισσότερα λέγονται δημόσια τόσο δυσκολεύουν αυτή την προσπάθεια.

Είπε ακόμη ότι δεν θεωρεί πως υπήρξε ναυάγιο, ούτε κατάρρευση των συνομιλιών, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. «Δήλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επανέναρξη του διάλογου το συντομότερο» κατέληξε, ενώ είπε ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει επαφές με τ/κ κόμματα ώστε να διατηρούνται ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας.

01/12/2016 14:15, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: