Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ένα δημοσίευμα που αναφέρεται σε εκ των έσω υπονόμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με ενεργειακούς κολοσσούς για τα οικόπεδα 6,8,10 της κυπριακής ΑΟΖ, η επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, το ΓεΣΥ, οι τιμές των προϊόντων ενόψει εορτών και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Εκ των έσω υπονόμευση του Προέδρου” γράφει πως μέσω μιας περίεργης και αγνώστου ταυτότητας νεοφανούς ιστοσελίδας, ο εν ενεργεία πρεσβευτής, πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Τάσος Τζιωνής, επιχειρεί με τον πιο αδόκιμο διπλωματικά τρόπο να υποσκάψει τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να υπονομεύσει την πολιτική της κυβέρνησης στο κυπριακό πρόβλημα. Σε άλλο θέμα γράφει πως στους κολοσσούς Exxon-Μobil και Qatar Petroleum η εκμετάλλευση του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού γράφει «όλοι έτοιμοι για τη διάσκεψη στη Γενεύη».

“Η Σημερινή” με τίτλο “Το οικόπεδο 10 αναλαμβάνει η ExxonMobil” γράφει ότι το Προεδρικό, 18 ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό, σφίγγει τον κλοιό των έμμεσων πιέσεων προς την τ/κ πλευρά και ότι ο Υπουργός Ενέργειας διεμήνυσε ότι «άλλο η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και άλλο η στρατηγική για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ». Αλλού γράφει ότι είναι αισιόδοξος ο Υπουργός για το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και στις αντιδράσεις που προκάλεσε.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Μπήκε στ΄αυλάκι το αέριο” γράφει ότι νέα δεδομένα δημιουργούνται στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάθεσης του περιζήτητου τεμαχίου 10 στην κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλες διακυμάνσεις υπάρχουν στα διάφορα σημεία πώλησης σε σχέση με τις τιμές των κρεάτων και των εδεσμάτων ενόψει του γιορτινού τραπεζιού. Αλλού γράφει ότι συνταρακτικά στοιχεία φαίνεται να ήρθαν στο φως από τις έρευνες των τριών ποινικών ανακριτών που διερευνούν υποθέσεις διαφθοράς στην Αστυνομία σε σχέση με τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “`ΟΧΙ` μαθητών με 86,3% για τα τετράμηνα” πως το 86,3% των μαθητών που έλαβαν μέρος στο παγκύπριο δημοψήφισμα που πραγματοποίησε η ΠΣΕΜ δεν αποδέχεται την αύξηση των διαγωνισμάτων και την εφαρμογή των εξετάσεων στο τέλος του τετραμήνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το καρκίνωμα των δημοσίων νοσοκομείων και τις τεράστιες λίστες αναμονής των ασθενών αγγίζει ο Γενικός Ελεγκτής. Αλλού γράφει ότι σφυρίζει αδιάφορα η Κυβέρνηση στις υποδείξεις του Ελεγκτή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στην κούρσα για το αέριο” πως το Υπουργικό αποφάσισε την Τετάρτη να μπει σε διαπραγματεύσεις με τους ενεργειακούς γίγαντες ExxonMobil, Qatar Petroleum, Eni and Total, για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρία οικόπεδα ανοιχτά της Κύπρου. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από το χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος στο προσωπικό του Προεδρικού, στο οποίο υπογράμμισε πως «η τουρκική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψιν της ανησυχίες μας». Σε άλλο θέμα γράφει πως το 7χρονο κορίτσι που έστελνε tweets από το Χαλέπι, συνάντησε τον Ερντογάν.χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος στο προσωπικό του Προεδρικού, στο οποίο υπογράμμισε πως «η τουρκική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψιν της ανησυχίες μας». Σε άλλο θέμα γράφει πως το 7χρονο κορίτσι που έστελνε tweets από το Χαλέπι, συνάντησε τον Ερντογάν.

ΚΥΠΕ – Kυριακή ΔημητρίουΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/12/2016 08:01     

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: