Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Οι έντονες διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, η επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, η ενδεχόμενη επίσκεψη  στο νησί του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, οι επικείμενες επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε σε Αθήνα και Αγκυρα, η απάντηση της Ελλάδας στις δηλώσεις Ερντογάν, το κάλεσμα των τ/κ συντεχνιών σε απεργία λόγω του τραγικού δυστυχήματος με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, και η γήρανση του πληθυσμού της Κύπρου, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Έφτασε η ώρα των μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Υπηρεσία”, γράφει πως τα πέντε νομοσχέδια και οι κανονισμοί για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας είναι στην ατζέντα της αυριανής ολομέλειας της Βουλής για έγκριση. Αλλού, γράφει ότι εντείνονται οι προσπάθειες για φόρμουλα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Έιντε να μεταβαίνει την Παρασκευή στην Αθήνα και στη συνέχεια να έχει επαφές και στην Άγκυρα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι διαγράφηκαν 77 εκ ευρώ λόγω ανεξιχνίαστων υποθέσεων κλοπών και απωλειών.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Πάμε σε πολυμερή, μόνο αν τελειώσει η κατοχή”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, με τον ‘Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά να δηλώνει ότι η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί προϋπόθεση έναρξης της πολυμερούς. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να αποσυρθεί από την πρώτη μέρα της λύσης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ότι στα 62 εκ ευρώ έφθασαν τα κέρδη του Συνεργατισμού το εννιάμηνο του 2016.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Τσιμεντώνουν το αδιέξοδο”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι τουρκικοί όροι ναρκοθετούν την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών αν και το διεθνές περιβάλλον στήνει σκηνικό επανέναρξης της διαδικασίας. Αλλού, γράφει ότι σε αστικές αγωγές για αποζημιώσεις λόγω αμέλειας προχωρά η ΑΤΗΚ σε σχέση με την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων στη Δρομολαξιά. Σε άλλο της θέμα γράφει πως στην Κύπρο αναλογεί ένας μοναχός ανά χίλιους κατοίκους.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Αξίζει να συνεχιστεί η προσπάθεια”, γράφει πως υπό εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες και σειρά επαφών με κοινό στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας στην Κύπρο καθώς και την αναμενόμενη επίσκεψη του Τζον Κέρι. Αλλού γράφει ότι στο 1 εκατομμύριο κοντεύει ο πληθυσμός στην Κύπρο, ενώ η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής υπολογίστηκε σε 79,8 χρόνια για τους άνδρες και 83,5 χρόνια για τις γυναίκες. Σε άλλο της θέμα γράφει πως σε νέα δοκιμασία μπαίνουν οι σχέσεις εκπαιδευτικών και Υπουργείου Παιδείας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο “Κάλεσμα για γενική απεργία στο βορρά”, γράφει στο κύριο της θέμα  ότι οι συντεχνίες στα κατεχόμενα έχουν αρχίσει μια κινητοποίηση για γενική απεργία στα κατεχόμενα ζητώντας παραιτήσεις από “υπουργούς” μετά το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο μαθήτριες. Αλλού, γράφει ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας για στήριξη της Κύπρου τώρα και στο μέλλον. Σε άλλο της θέμα, κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τη χθεσινή λειτουργία στο αναστηλωμένο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/12/2016 09:01

Be the first to comment on "Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*