Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και η συνάντηση χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κυριαρχεί στο σημερινό Τύπο, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της διεξαγωγής της διάσκεψης στη Γενεύη.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η παρουσίαση σήμερα στο δικαστήριο του Μιχάλη Ζολώτα, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση εταιρειών για τα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η παραίτηση χθες του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ κ.ά.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Κλείνουν τρύπες πριν από τη Γενεύη” και γράφει ότι στη συνάντηση χθες των ηγετών, αποφασίστηκε όπως συναντηθούν εκ νέου στις 4 και ενδεχομένως και 7 Ιανουαρίου με στόχο να μεταβούν στη Γενεύη με τις λιγότερες δυνατές εκκρεμότητες. Γράφει αλλού ότι μείωση κατά 25,4 εκατ. Ευρώ σημειώθηκε στο ύψος των βοηθημάτων που έλαβαν αιτητές διεθνούς προστασίας (ασύλου) το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Επίσης, η “Α” γράφει ότι η δημόσια τοποθέτηση του πρεσβευτή στη Ρώμη Τάσου Τζιωνή κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Κυπριακό παραβιάζει τους κανονισμούς της διπλωματίας, ωστόσο το ΥΠΕΞ τον παραγνωρίζει επιλέγοντας χαμηλούς τόνους.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Πάλι σιωπή για τη σύνθεση της Διάσκεψης” γράφει ότι αναζητούνται εναλλακτικές φόρμουλες για τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ παραμονές της διάσκεψης θα κλειδώσει η σύνθεση της. Αλλού αναφέρει ότι Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους θα περάσουν 54 κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές που αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ 2 εξ αυτών που καταδικάστηκαν για χρέη, οφείλουν την αποφυλάκισή τους σε τρεις άγνωστους, οι οποίοι άφησαν χρήματα στην πύλη των ΚΦ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην περίπτωση ανθρώπου που ζει σε λεωφορείο εδώ και τρεις μήνες.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Σε ρευστό τοπίο η Γενεύη” γράφει ότι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό θα προσέλθουν στις συνομιλίες σε ένα ρευστό τοπίο, καθώς διαφορετικά ερμηνεύεται η Συμφωνία του Δείπνου και τη σύνθεση της διάσκεψης. Ο “Φ” γράφει επίσης ότι στο Υπουργείο Ενέργειας σήμερα θα μεταβούν οι εκπρόσωποι των αναδόχων των τεμαχίων 6, 8 και 10 που ονομάτισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού αναφέρει ότι στη διάπραξη πειθαρχικών ή και ποινικών αδικημάτων φαίνεται να καταλήγει ο ποινικός ανακριτής για τις συνθήκες εκποίησης του αεροπλάνου της Αστυνομίας “Ερμής”.

Η “Χαραυγή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Διασταυρούμενη συζήτηση για όλα τα θέματα” γράφει ότι τα εκκρεμούντα θέματα συζήτησαν χθες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί με τον τελευταίο να ισχυρίζεται ότι έχουν ανταλλάξει απόψεις και για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης. Αλλού αναφέρει ότι την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις υπό καθεστώς εκφοβισμού και τρομοκρατίας. Γράφει επίσης ότι στα 19.38 δις ανέρχεται το χρέος της κυβέρνησης αφού αυξήθηκε κατά 670 εκ. Ευρώ.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Η συμφωνία για το λιμάνι ανοίγει το δρόμο για γεώτρηση” γράφει ότι μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κοινοπραξίας θαλάσσιων υπηρεσιών και της EDT, δόθηκε η άδεια στην TOTAL να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός χρονοδιαγράμματος. Αναφέρεται, επίσης, στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Γράφει αλλού ότι διάφορες κοινωνικές ομάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη” στο κύριο θέμα της “Μαζικές προσλήψεις προς άγραν ψήφων” μιλά για ψηφοθηρικές κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ενόψει των προεδρικών εκλογών με εκατομμύρια ευρώ για νέες θέσεις. Αλλού αναφέρει ότι είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα από τις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές ότι η Αριστερά ανακάμπτει. Γράφει επίσης ότι το παράρτημα της φασιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” στην Κύπρο αποτελεί πλέον κομμάτι του αστικού πολιτικού συστήματος του τόπου.

Η εβδομαδιαία “Η Κύπρος” υπό τον τίτλο “Με λιγοστές ελπίδες επιτυχίας στη Γενεύη” γράφει ότι οι συγκυρίες εντός και εκτός Κύπρου – και στην Τουρκία- δεν επιτρέπουν θετική στάση από τον Ταγίπ Ερντογάν. Γράφει επίσης ότι επιλέγησαν οι εταιρείες για τον γ` γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να κατευνάσει τον Ταγίπ Ερντογάν με εμπορική συμφωνία για να μην εγκαταλείψει το σύμφωνο με την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

“Το Κυπριακό Ποντίκι” με τίτλο “Οργανώνεται η αντίσταση” γράφει ότι η απόλυτα επιτυχημένη, από κάθε άποψη, ημερίδα για το Κυπριακό, που διοργανώθηκε από τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, προκάλεσε πανικό στις τάξεις της συνθηκολόγησης. Γράφει αλλού ότι οι Τούρκοι τα θέλουν όλα, εγγυήσεις, παραμονή στρατού και εκ περιτροπής προεδρία, και αναφέρεται σε συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στον Αλ Τζαζίρα. Μιλά επίσης για πρωτοβουλία του Ισραήλ για διάσκεψη με ΕΕ με στόχο την αναβάθμιση του ενεργειακού άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο “Ασταμάτητος ρυθμός μεταρρυθμίσεων” γράφει ότι παρά την ήττα της κυβέρνησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017 και την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Αλλού αναφέρει ότι άρχισε το φινάλε για το Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης. Γράφει επίσης ότι οι ανάδοχοι των τεμαχίων 6, 8 και 10 Exxon Mobil, Total και Eni ανακοινώθηκαν και τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: