Φτιάξε το δικό σου φλουρί της βασιλόπιτας . Μία ιδέα του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών




Εάν κάποιος στις μέρες θα ήθελε να μιλήσει σχετικά με τη χαρακτική τέχνη και να μνημονεύσει καλλιτέχνες που την υπηρετούν, τόσο σε προσωπικό επίπεδο δημιουργίας, όσο και ως αφορμή για πολλαπλές εκδηλώσεις συντηρώντας μάλιστα δικό τους εργαστήριο, αναπόφευκτα θα σταθεί στα ονόματα των ακάματων δημιουργών και δασκάλων, Δήμητρας Σιατερλή και του Πίνο Παντολφίνι, ιδρυτών και ψυχής του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, το οποίο από το 1977 αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτόν τον χώρο δημιουργίας.

Για τα 40 χρόνια συνεχούς δημιουργίας του, που πάντοτε συμβάδιζε και με το «άνοιγμα» της χαρακτικής τεχνικής προς το ευρύτερο κοινό, το Κέντρο είχε ακόμη μία λαμπρή ιδέα: φέτος τα Χριστούγεννα προτείνει στους μυημένους και μη στην τέχνη, να φτιάξουν στο εργαστήριό του το δικό τους φλουρί για τη βασιλόπιτα, κάτω από την έμπειρη καθοδήγηση των Σιατερλή και Παντολφίνι.

«Με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων λειτουργίας του το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών ξεκινά με το τέλος του 2016 μια σειρά από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2017», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Σιατερλή, προσκαλώντας με γιορτινή διάθεση το κοινό να χαράξει ένα τυχερό φλουρί. «Τα φλουριά που θα χαράξουμε δεν θα είναι πολύτιμα για το μέταλλό τους που θα είναι ψευδάργυρος, χαλκός ή ορείχαλκος αλλά επειδή μπορούμε να χαράζουμε την επιθυμία και την ευχή μας για την καινούργια χρονιά, στις μικρές διαστάσεις ενός φλουριού».

Οι συμμετέχοντες λοιπόν στα εργαστήρια, που σημειωτέον θα είναι αυτοτελή, δηλαδή, σε κάθε συνάντηση θα ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία δημιουργίας του έργου, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό τυχερό φλουρί, χαράζοντάς το με βαθυτυπικές τεχνικές και τελικά τυπώνοντας και το χαρακτικό αντίτυπό του.

«Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή, δρά στον ελληνικό εικαστικό χώρο από το καλοκαίρι του 1977 ως ένα εργαστήριο με πολλαπλές δραστηριότητες- χαρακτικών εκτυπώσεων, εκδοτικές, διοργανώσεις σεμιναρίων, εκθέσεων και διαλέξεων για τη χαρακτική. Έχει συνεργαστεί με διάσημους έλληνες καλλιτέχνες κι έχει συμβάλλει με πολλούς τρόπους στη διάχυση της χαρακτικής έκφρασης στο κοινό, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη διάστασή της. Ένας από τους σημαντικούς τρόπους αυτής της λειτουργίας του Κέντρου είναι τα συστηματικά σεμιναριακά μαθήματα σε μαθητές μικρούς και μεγάλους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: