Ισχύουν οι όροι για ασφάλεια-εγγυήσεις λέει η Αθήνα: Χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών




«Χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, που αποφασίστηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά τονίζει την ανάγκη για σύγκλιση (με την Τουρκία) στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας πριν πραγματοποιηθεί η πολυμερής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε με την απόφαση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος δεν είχε ενημερώσει το Μαξίμου ή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μία πηγή τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου “δεν ακούει κανένα”. 

«Η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Σε αυτήν τη βάση, θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

«Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τσίπρα, επίσκεψη σε Αθήνα και Εθνικό…

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 8.30 το πρωί της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στο χθεσινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν κατά το δείπνο ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν.

Ανέφερε πως στο μεταξύ θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ούτως ώστε να επιλυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα ει δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη. Πρόσθεσε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι τις 12 του Γενάρη οπόταν θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.

Σε ερώτηση για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει πως η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ερωτηθείς αν η ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ θα είναι παρόντα στην πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως “θα είναι παρόντες στην πολυμερή διάσκεψη όλοι οι αρμόδιοι στο διεθνές επίπεδο, δηλαδή η ΕΕ, τα ΗΕ”. Κληθείς να πει αν θα είναι παρόντα και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ επεσήμανε πως “αυτή θα είναι η προσπάθεια”.

Ερωτηθείς τι μεσολάβησε και οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση των ΗΕ χθες βράδυ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως “ήταν μια πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς για να γίνει το δείπνο. Εγινε αποδοχή χωρίς όρους από την τ/κ πλευρά”.

Πρόσθεσε πως η άποψη της τουρκικής πλευράς ήταν ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε σε μια διαδικασία παράλληλων τραπεζιών. Στο τέλος της ημέρας οι δυο ηγέτες συμφώνησαν από κοινού ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν, σημείωσε.

Ανέφερε πως “θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ώστε να λυθούν τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα ει δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη. Εχει πολύ μεγάλη σημασία ότι έχει συμφωνηθεί ότι θα συζητηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι την 12η του Γενάρη που θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη όλα τα κεφάλαια και τα έξι. Τρεις ημέρες θα αφιερωθούν ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν, να δοθούν οι χάρτες και μετά να συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη”, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως είναι ένα θέμα να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια και άλλο θέμα να καταστούν γεφυρώσιμες οι διαφορές σε σειρά ζητημάτων που υπάρχουν σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “η θέληση είναι να ολοκληρωθούν και να συμπληρωθούν στο μέγιστο βαθμό τα κενά και οι διαφορές που υπάρχουν”.

Ερωτηθείς αν δηλαδή επί της διαδικασίας αρχίζει από τη Δευτέρα διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως “θα ξεκινήσουν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών, όπου χρειαστεί θα παρεμβαίνουν και οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων ώστε να συμπληρωθούν κενά, να υπερπηδηθούν δυσκολίες στα τέσσερα προηγούμενα κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η συζήτηση το τριήμερο στη Γενεύη επί του εδαφικού, να δοθούν οι χάρτες για να πάμε σε πολυμερή. Και επαναλαμβάνω η συμφωνία χθες ήταν ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια στο διάστημα μέχρι τη 12η του Γενάρη”.

Κληθείς να πει αν θα ήταν ρεαλιστικός στόχος να κλείσουν ένα με δυο κεφάλαια μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “εάν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση πολλά μπορούν να γίνουν”.

Σε παρατήρηση πως κατηγορείται η πλευρά μας πως αποδέχτηκε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δηλαδή αυτό που επεδίωκε η τουρκική πλευρά, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: “Καθόλου. Αυτό που θα γινόταν μέσα στο Δεκέμβρη και ξεκίνησε στο Μοντ Πελεράν έχει μεταφερθεί για μέσα στον Ιανουάριο. Και εξάλλου αυτή η προσπάθεια δεν είναι τώρα που ξεκίνησε, έχει 18 ολόκληρους μήνες που ξεκίνησε και θα πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο αν τα καταφέρουμε να φθάσουμε στην πολυμερή διάσκεψη και εκεί θα αποδειχθεί εάν θα υπάρξει λύση ή δεν θα υπάρξει λύση”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αυτό θα είναι το τέλος του δρόμου με δεδομένο ότι χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εάν και εφόσον δεν ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες ο καθένας θα πάρει το δρόμο του, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως αυτό που εννοεί είναι ότι “ο καθένας θα αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα” σε ό,τι αφορά προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Κληθείς να πει αν η Λευκωσία είναι σε επικοινωνία με την Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και είναι σε πλήρη συνεργασία και μάλιστα θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες αναζητείται ημερομηνία στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις”.

Ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρ `Ειντε, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στον κ. `Ειντε τις δικές της απόψεις οι οποίες είναι πλήρως συνυφασμένες με τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης.

http://mignatiou.com/2016/12/pliris-apodochi-tourkikon-theseon-apo-anastasiadi-ellada-kipros-sto-edolio-lei-to-diko/

http://mignatiou.com/2016/12/o-anastasiadis-apodechthike-chronodiagramma-simfonise-se-oti-zitouse-i-tourkiki-plevra/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: