Επένδυσαν στη Μόρφου μας λένε οι Τουρκοκύπριοι: Αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν είναι …εθνικιστές!




Του Κώστα Βενιζέλου

Δεν είναι πάντα ενδεικτικό του κλίματος και της τάσης που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ή έρευνες. Δεν είναι δημοσκοπήσεις και ούτε ασφαλώς δημοψήφισμα, είναι όμως χρήσιμα και παρουσιάζουν ενδιαφέροντες απόψεις.

Στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, ρωτήθηκαν Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στην κατεχόμενη Μόρφου εάν θα θέλουν να επιστρέψουν στους τόπους τους, που προφανώς βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Όλοι απάντησαν αρνητικά. Μπορεί, είπε κάποιος εξ αυτών, να βρήκαν έτοιμα σπίτια και χωράφια, αλλά έχουν… επενδύσει! Κοντολογίς δεν θέλουν να φύγουν, να επιστρέψουν στα σπίτια τους( αλλά να παραμείνουν στις περιουσίες των άλλων). Ούτε και δέχονται λύση χωρίς την παρουσία τουρκικού στρατού και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. Δεν έχουν, αναφέρθηκε, εμπιστοσύνη στους Έλληνες, που θα τους επιτεθούν μόλις αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός! Βεβαίως καταγράφεται και η τοποθέτηση ενός νεαρού Τουρκοκύπριου που ναι μεν δεν θα φύγει από τη Μόρφου σε περίπτωση επιστροφής της πόλης, ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να συνυπάρξει με τους Ελληνοκύπριους.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, έγραφε (Πολίτης 30/06/2015) τα εξής αρκούντως ενδιαφέροντα: «Οι Κερυνειώτες που διαμένουν στον νότο θέλουν να επιστρέψουν στην Κερύνεια, οι Καρπασίτες στην Καρπασία, οι Αμμοχωστιανοί στην Αμμόχωστο και οι Μορφίτες στη Μόρφου. Αντιθέτως, οι Λεμεσιανοί, οι Παφίτες και οι Λαρνακείς που διαμένουν στον βορρά δεν ζητούν να επιστρέψουν στη Λεμεσό, την Πάφο και τη Λάρνακα. Γιατί; Μήπως επειδή αποδέχτηκαν την κατάσταση; Ή μήπως επειδή είναι πολύ ευχαριστημένοι από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα; Αποκαλούν «σοβινιστές» τους Ελληνοκύπριους που θέλουν να επιστρέψουν στους παλιούς τους τόπους στον βορρά. Λένε πως δεν θέλουν λύση. Τι παράξενο, έτσι δεν είναι; Οι Τουρκοκύπριοι που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στη Λεμεσό είναι υποστηρικτές της λύσης και οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κερύνεια είναι υποστηρικτές της μη λύσης!».

Όλα αυτά από ένα άνθρωπο, ο οποίος ζει στην κατεχόμενη περιοχή και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας για τον τρόπο σκέψης των Τ/κ. Όποια άλλα σχόλια περιττεύουν για τον πόθο της επιστροφής, τους… εθνικιστές τις «χαμένες πατρίδες». Τι είδους αντίθεση είναι αυτή, διερωτήθηκε ο Τ/κ δημοσιογράφος και πρόσθεσε: «Από πότε λειτουργεί ως αρνητικό στοιχείο στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου η επιθυμία να επιστρέψει στα χώματα που γεννήθηκε; Από πότε αυτή η απαίτηση θεωρείται αντίθεση στη λύση;»
Επειδή πολλά αναφέρονται για το εάν θα επιστρέψουν ή όχι οι Ελληνοκύπριοι στα σπίτια και τις περιουσίες τους σε περίπτωση συμφωνίας, την απάντηση μπορούν να δώσουν οι ίδιοι επηρεαζόμενοι και μόνο, που θα σταθμίσουν διάφορες παραμέτρους. Το ζητούμενο, όπως το εξήγησε στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα. Αυτό είναι το μείζον. Το τι θα πράξει ο καθένας χωριστά είναι προσωπική του υπόθεση.

Συχνά-πυκνά η τουρκική πλευρά αλλά και ξένοι διπλωμάτες προβάλλουν το επιχείρημα πως «ούτως ή άλλως πολύ λίγοι Ε/κ θα επιστρέψουν…». Κοντολογίς, δεν χρειάζεται να επιμένουμε στην επιστροφή εδαφών, στη διασφάλιση του δικαιώματος καθώς… χαμένος κόπος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: