Διπλωματικός ελιγμός Μόσχας: Καμία απέλαση Αμερικανού, λέει ο Πούτιν που περιμένει …Τραμπ




Η Ρωσία δεν θα απελάσει κανέναν ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και της απέλασης 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Δεν θα απελάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Πούτιν σε ανακοίνωση. Η Ρωσία επιφυλάσσεται πάντως «του δικαιώματός της να προχωρήσει σε αντίποινα» και «θα αποκαταστήσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις ανάλογα με το ποια θα είναι η πολιτική του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», διευκρίνισε ο Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως πρότεινε στον Πούτιν η Ρωσία να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες και να απαγορεύσει σε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να χρησιμοποιούν δύο εγκαταστάσεις στη Μόσχα, ως αντίποινα στις απελάσεις και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία είχε εμπλοκή στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι αβάσιμοι.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών μέσων, η Μόσχα φερόταν έτοιμη να επαλέσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες σε αντίποινα για ανάλογη κίνηση της Ουάσινγκτον. Χθες ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ, ουσιαστικά, μέσω υποκλοπών.

Σήμερα δε το FBI ανακοίνωσε πως διαθέτει στοιχεία πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από τις εν λόγω υποκλοπές.

Οι αμερικανικές αυτές καταγγελίες 20 μόλις ημέρες πριν την ανάληψη της προδρίας των ΗΠΑ από τον φιλικά προσκείμενο έναντι της Ρωσίας Τραμπ, πιθανότατα δεν έγιναν τυχαία, χωρίς αυτό να σημαίνει, απαραίτητα, πως όπου υπάρχει καπνός δεν υπάρχει και φωτιά.

Ο προφανής λόγος αφορά το αμερικανικό εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Ίσως όμως τα αίτια να είναι βαθύτερα και να έχουν να κάνουν με την επιθυμία των Δημοκρατικών να εκθέσουν στον Τραμπ στην αμερικανική κοινή γνώμη ως ρωσόφιλο, περιορίζοντας παράλληλα την ελευθερία δράσης του έναντι του Πούτιν και της Ρωσίας, όσο αυτό είναι δυνατό.

Το Κρεμλίνο στήριξε εξαρχής την εκλογή Τραμπ για λόγους που το ίδιο γνωρίζει, ελπίζοντας σε άμβλυνση της εναντίουν του αμερικανικής πολιτικής. Ο Τραμπ επίσης πολλάκις άφησε να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει μια ποιο εφεκτική στάση έναντι της Ρωσίας στοχεύοντας στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απαραίτητα αρεστό σε κύκλους της ηγεσίας των ΗΠΑ, όσο, ακόμα πιο σημαντικό, σε ορισμένους εκ των συμμάχων των ΗΠΑ. Ίσως τελικά η νέα καταιγίδα που ξέσπασε εδώ και δύο 24ωρα στις αμερικανορωσικές σχέσεις να οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Ο Πούτιν όμως με την κίνησή του να μην απαντήσει αποσκοπέι ακριβώς στην ανατροπή του όποιου σχεδίου υπάρχει.

Οι εξελίξεις, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, θα δείξουν τι τελικά συμβαίνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuter, AFP
mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: