Διχοτόμηση ή μετεξέλιξη του στάτους κβο; Η «ώρα της αλήθειας» και τα εκβιαστικά διλήμματα




Του Κώστα Βενιζέλου

Γίνεται λόγος ότι «έφθασε η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό». Και αυτή η… νεοφανής θεώρηση των εξελίξεων, που αναδεικνύεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, συνδέεται με τα υπό εκκόλαψη εκβιαστικά διλήμματα, τα οποία θα τεθούν ενώπιον των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Είτε θα αποδεχθούν αυτό που θα σερβιριστεί ως σχέδιο λύσης είτε θα υπάρξει ντε γιούρε διχοτόμηση. Το δίλημμα αυτό διαμορφώνεται σιγά-σιγά και αφήνεται να διαρρεύσει από τους πανελίστες οπαδούς της όποιας λύσης και όσους παρασκηνιακά θέλουν να προωθήσουν μια μπαλωματική διευθέτηση στο σημερινό κατοχικό στάτους κβο αδιαφορώντας για τη διάρκεια ζωής της. Και επειδή πολλοί σπεύδουν να αναφέρουν πως θα πρέπει να κριθούν όλα εκ του αποτελέσματος και όταν παρουσιαστεί το σχέδιο, η απάντηση είναι πως το περιεχόμενο είναι λίγο-πολύ γνωστό γιατί γνωρίζουμε τι συζητούν. Εκτός κι εάν προκύψουν ανατροπές. Σήμερα αυτό που συζητείται δεν είναι «η επανένωση της πατρίδας μας», αλλά η μετεξέλιξη του κατοχικού στάτους κβο.

Η θεωρία για την «ώρα της αλήθειας», που ακούγεται ακόμη και στους διαδρόμους της Κυβέρνησης, συνιστά έναν εκβιασμό που θα είναι καταστροφικός για τη χώρα. Η ευθύνη των διαχειριστών του Κυπριακού είναι να προστατεύσουν τη χώρα, τους πολίτες, το κράτος. Να εξασφαλίσουν μέσα από τη διαπραγμάτευση ένα σχέδιο που θα βελτιώνει τη ζωή, θα ανατρέπει οριστικά και χωρίς ουρές τα κατοχικά δεδομένα. Να είναι μια συμφωνία, η οποία δεν θα οδηγεί διά της εποικοδομητικής ασάφειας σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Το δημοψήφισμα, στο οποίο οδηγείται η χώρα μετά την άτακτη υποχώρηση της ε/κ πλευράς, δεν πρέπει να γίνει διά εκβιαστικών διλημμάτων. Δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί με το ρίσκο να μην υιοθετηθεί το προτεινόμενο σχέδιο. Γιατί δεύτερη απόρριψη θα είναι καταστροφική εξέλιξη. Γι αυτό και θα πρέπει να αποφευχθούν ρυθμίσεις που θα διαιωνίζουν τον διαχωρισμό και ενισχύουν τον εθνικισμό. Η λύση του Κυπριακού δεν είναι τα χαριεντίσματα και οι επιδερμικές προσεγγίσεις. Η λύση αφορά το μέλλον των πολιτών και της χώρας. Δεν συζητείται καμία οικογενειακή επιχείρηση, ούτε πρόκειται για μια παρτίδα πόκερ μεταξύ φίλων. Είναι η λύση του Κυπριακού που συζητείται και το αύριο της χώρας. Κι αυτό δεν διασφαλίζεται με τα όσα συζητούνται και πολύ περισσότερο με τα εκβιαστικά διλήμματα που θα τεθούν ενώπιον των πολιτών. Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό είναι μόνο αυτή που ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και όχι η μετεξέλιξη του στάτους κβο ή η διχοτόμηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα πρέπει να εξηγήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τι εννοεί με την αναφορά του, μετά τη συμφωνία του δείπνου, «…να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει». Θεωρεί πως «έφθασε η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό»; Τι εννοεί «να γνωρίζει ο καθένας την πορεία του»;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: