Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν τόλμησαν να αγγίξουν το θέμα συμμετοχών στη διάσκεψη της Γενεύης




“Δεν συζητήθηκε η σύνθεση, με την οποία θα καθίσουν (σ.σ: οι εμπλεκόμενες πλευρές) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, τον Ιανουάριο, καθώς και το ποιοι θα παραβρίσκονται”.

Αυτό δήλωσε το βράδι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μέχρι σήμερα τόνιζε ότι η διάσκεψη, κυρίως της 12ης Ιανουαρίου για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα είναι πολυμερής, και ότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Το απόγευμα και μέχρι αργά, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «πρόοδο στα ανοιχτά θέματα», στα οποία όμως δεν αναφέρθηκε, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που «θα έρθουν ενώπιόν μας για να πάρουμε αποφάσεις».

Σε ερώτηση αν συζήτησαν για το θέμα της διάσκεψης για το Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι ο κ. Ακιντζί επιμένει ότι πρόκειται περί πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά: «Δεν μας απασχόλησε τούτο, διότι οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές, οι δικές τους απόψεις είναι γνωστές. Προσπαθήσαμε, προσπάθησα τουλάχιστον, να αποφευχθεί μια ανάλογη συζήτηση, η οποία δεν θα ήταν προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή τις κατά το δυνατόν μέγιστες συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα. Αυτό είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πώς θα ενεργήσει, το ποιες επαφές ή προτάσεις ή επιδιώξεις έχει».

Κληθείς να πει πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα τελικών αποφάσεων – οπωσδήποτε όμως πριν τη μετάβαση στη Γενεύη». Πρόσθεσε δε, πως και μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα γίνουν τρεις μέχρι τέσσερις συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί. Δεν τέθηκε θέμα συμμετοχών για τη διάσκεψη της Γενεύης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο γεύμα της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, δήλωσε ότι η μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού «βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο». Είπε ότι «σε μερικές εβδομάδες, στην Ελβετία, θα βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική ηγεσία και για πρώτη φορά έχοντας ανά χείρας τον χάρτη για τη ρύθμιση του εδαφικού, θα οδηγηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη». Σημείωσε δε. πως ο ίδιος θεωρεί αυτή τη διάσκεψη, «μία πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, μια ευκαιρία για την οποία δώσαμε για χρόνια μάχες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της Πέμπτης, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους 28 ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή Τουσκ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους «27» για τις διαπραγματεύσεις, στο τελευταίο σκέλος της πρωινής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το γεύμα των ηγετών.

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συζητήσουν για την προετοιμασία για την διάσκεψη της Γενεύης.

13/12/2016 23:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: