Ζητάει και τον λόγο ο Τσελίκ! Χειρότερος από ακροδεξιός ο Αυστριακός καγκελάριος…




Δηλώσεις, που προωθούν “ακροδεξιά και ρατσιστικά” συναισθήματα, είναι αυτές του ομοσπονδιακού καγκελαρίου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, λέει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

“Ο καγκελάριος της Αυστρίας δηλώνει πως η άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων σε χώρες – κλειδιά της ΕΕ, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Όμως, αυτά που δηλώνουν ο Αυστριακός καγκελάριος και ο υπουργός του των Εξωτερικών για την Τουρκία, είναι χειρότερα από τις δηλώσεις ακροδεξιών πολιτικών”, φέρεται, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, να διαμήνυσε μέσω Twitter, ο Ομέρ Τσελίκ.

Στο μήνυμα του, ο Τούρκος υπουργός φέρεται να προειδοποιεί πως εκείνοι στην Ευρώπη που κάνουν παρόμοιες δηλώσεις για την Τουρκία, για να ανταγωνιστούν ακροδεξιά κόμματα, είτε έχουν χάσει εκλογές, είτε έχουν αποδυναμωθεί, και πως “η αντιτουρκική ρητορική του Αυστριακού καγκελάριου και του υπουργού του των Εξωτερικών σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, επίσης θα τους αποδυναμώσει”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνοι οι οποίοι ακολουθούν την αντιτουρκική και ισλαμοφοβική πολιτική, για να επικρατήσουν απέναντι στην άκρα δεξιά, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ενισχύουν την ακροδεξιά και τον ρατσισμό.

Σε δηλώσεις του στις αρχές Νοεμβρίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, είχε ζητήσει μία σαφή στάση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η σύλληψη βουλευτών του κόμματος HGP και δημοσιογράφων της εφημερίδας “Cumhuriyet”, αποτελούν “απαράδεκτες επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας και κατά της ελευθερίας του Τύπου”, και προκαλούν ανησυχίες.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του στη λανθασμένη κατεύθυνση, μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ενώ η πολιτική δίωξη πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και δικαστών είναι ιδιαίτερα αξιοκατάκριτη, είναι καθαρή παραβίαση των θεμελιωδών δημοκρατικών βασικών κανόνων.

“Σήμερα, διαπιστώνουμε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζει το αυταρχικό πρόγραμμά του ταχύτερα και ευρύτερα, από ότι είχα πιστέψει τότε”, είχε επισημάνει, παραπέμποντας προφανώς στο γεγονός πως ήταν ακριβώς ο Αυστριακός καγκελάριος ο οποίος, ως πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, είχε απαιτήσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, εξαιτίας των μαζικών συλλήψεων και διώξεων, μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

22/11/2016 20:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: