Τζόνσον: Καμία παρεκτροπή από την σταθερή γραμμή της Βρετανίας για το θέμα των εγγυήσεων




Δεν υπάρχει παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή της Βρετανίας σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε ερώτηση ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Συζητήσαμε εκτενώς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας σήμερα το πρωί, ανέφερε, προσθέτοντας πως “η ισχυρή άποψή μας είναι ότι αυτή είναι μια κυπριακής καθοδήγησης διαδικασία και εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν ποιες διευθετήσεις θέλουν για μια ενωμένη Κύπρο”. Υπογράμμιζε πως “δεν αναζητούμε ένα ειδικό ρόλο για το Ηνωμένο Βασίλειο”.

O Βρετανός ΥΠΕΞ είπε πως είναι πεπεισμένος πως με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα και στις δυο πλευρές μπορεί να εξευρεθεί μια λύση και οι εναπομείνασες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Υπογράμμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει υποστήριξη με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως κατά τις συνομιλίες συζήτησαν για την παραπέρα πορεία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). O Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών κατ` αρχάς κατ` ιδίαν συνάντηση. Ακολούθησαν επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών υπό τους δυο Υπουργούς.

Μαρία Κονιώτου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: